Хранене по време на бременност

13
Добави коментар
kameliang
kameliang

Хранене по време на бременност
Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене по време на бременност
Храненето по време на бремеността оказва вклияние върху развитието на детето, на протичането на бременността, както и на емоционалното състояние на жената през този важен период, на самото раждане и на следродилния период.

Какви продукти трябва да се включват в менюто по време на бременност:
– Млечни продукти: извара, кисело и прясно мляко, сирена;
– Овесени ядки (студено валцовани) и пълнозърнести брашна;
– Ядки – орехи, бадеми, лешници – те са най-пълноценният комплекс от микроелементи;
– Плодове и зеленчуци – колкото са по-разнообразни, толкова по-добре;
– Сушени плодове – стафиди, сливи, смокини, фурми;
– Растително масло (предимно зехтин и маслини) не по-малко от 2-3 с.л. дневно;
– Риба, месо и морски деликатеси;
– Ограничаване на сладките неща.

Храната, коята ядем, е материала, от който се изгражда организма на нашето дете. Затова трябва да се употребяват само качествени, екологично чисти и максимално запазили хранителните си свойства продукти, пълноценни по отношение на съдържанието на витамини и минерални вещества.
Основно трябва да се приемат естествени продукти – кълнове пщеница дават на организма повече жизнена енергия от един млечен шоколад.

При приготвянето на храната трябва да се спазват принципите на здравословното хранене.
Трябва да се избират рецепти, които се приготвят на пара или задушават на слаб огън.

Добре е да се изключат от хранителния рацион консерви (забравете за консерви с готова храна, риба и пастети) и продукти, които съдържат консерванти, емулгатори, стабилизатори и т.н.

Балансираната диета е задължителна и трябва да включва всички групи продукти.

Когато се храните трябва да намерите спокойно време и място и в никакъв случай да не се храните пред телевизора или компютъра. Храната трябва да се сдъвква добре – това помага за усвояването на повече витамини и минерални вещества и не води до претоварване на стомашно-чревния тракт. Това спомага и за насищането ни с по-малко храна на едно хранене.
Храненето в малки количества, но по-често – 5-6 пъти на ден, позволява да се контролира теглото и да се усвояват максимално съдържащите се витамини и микроелементи в храната.
Не се препоръчва да се яде до пълно засищане, както и не се препоръчва често споменаваното хранене за двама!
Ако имате желание да спазвате диета, то най-ефективни а т.н. разтоварващи дни. Можете да изберете да следвате дните на лунната фаза (Лунна диета) или да изберете ден от седмицата в която имате най-малко физически натоварвания. Най-лесно е да следвате следната схема за разтоварващ ден – от 19.00 часа на единия ден до 19.00 часа на другия ден. През това време вашето меню може да включва 1,5-2 кг плодове от един вида – само ябълки, круши, грейпфрут и поне 2 литра минерална вода и билков чай с мед и лимон.
След разтоварващия ден започнете захранването със зеленчуци на пара, гъста зеленчукова супа или сварен ориз със зеленчуци.
Разтоварващият ден е полезен и за майката и за бебето, но не се препоръчват след 28-та седмица от бременността, когато вече всички основни органи и системи на детето са формирани и то активно набира тегло.