Как да се справим с паниката преди интервю за работа?

4
Добави коментар
Petar_Stefanov
Petar_Stefanov

Нека предположим, че сте се справили перфектно с вашето CV, а и мотивационното ви писмо е било повече от перфектно. Извикали са ви на интервю за работа, но не знаете какво да говорите, а и сте притеснени от въпросите, които могат да ви зададат.

Не трябва да празнувате предварително, защото това че сте поканени на събеседване съвсем не значи това че имено вие ще сте одобрени за работното място. Концентрирайте се и помислете добре как точно ще се държите, какво ще облечете на интервюто, какво и какви точно въпроси могат да ви бъдат зададени.

Повечето работодатели си имат любим въпрос, който има скрита цел, а именно да разберат дали избрания кандидат е идеален за свободната позиция. Така например инж. Димитър Белелиев обожава да пита „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Прочитайки пълната статия за мнението и целта на подобен въпрос по време на интервю за работа се запитах, каква ли е целта на работодател да пита това. Може би част от вас ще си помислят, че това е просто обикновен въпрос, който така да се каже няма скрит, но това не е съвсем така.

Ако се замислим повече над тези думи и какъв смисъл влага в тях инж. Димитър Белелиев, тогава ще разберем че задавайки такъв въпрос работодателят ще разбере най-важното за бъдещия си работник, а именно дали той има ясна преценка са себе си и за хората около него. За съжаление обаче повечето хора не са подготвени за подобно питане. Хората се готвят за въпроси като например какво заплащане ще очаквате и така нататък. Това обаче е банално донякъде и работодателите днес имат друг начин, за да разберат дали човек е подходящ за позицията. В идеалният си вариант кандидатът за работа трябва да има развито умение за самоанализ, само контрол, както и самокритика. Това са все много важни качества и днес работодателите ценят изключително подобни ценни кадри. Идеалните кандидати за позицията ще могат с лекота да кажат кой от бившите работодатели биха посочили за препоръка, както и ще дадат ясни аргументи за това. Според инж. Димитър Белелиев, за да се разбере дали човек има ясна преценка трябва да има съвпадение между самооценката и външната оценка.

Ако искат да спечелите обявеното работно място, тогава е важни да се подготвите добре за интервюто. Имайте предвид, че често се задават и подобни въпроси, както този който разгледахме днес, така че задължително се наспете добре преди интервюто, за да можете да мислите трезво и да давате добри отговори на въпросите, които ще ви задават.