Нова мисия на НАСА ще търси близки до нас извънслънчеви планети!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 31 Юли 2016

Посещения: 37

Новият търсач на планети ще бъде изстрелян през 2017 или 2018 година. Credit : MIT/TESS

31 юли 2016 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. През 2017 или 2018 г. НАСА ще изстреля следващата мисия, посветена на търсенето на извънслънчеви планети. Подобно на днес използвания космически телескоп „Кеплер“, новата мисия TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) също ще използва т.нар. транзитен метод, чрез който се наблюдават промените в яркостта на звездата, които настъпват благодарение на преминаваща пред диска й планета.

Но за разлика от „Кеплер“, който търсеше екзопланети, разположени на разстояние хиляди до десетки хиляди светлинни години от нас в съзвездието Лебед, TESS ще търси екзопланети едва на няколкостотин светлинни години и по-малко навсякъде в небето около нас!

Новооткритите близки до нас екзопланети по-късно ще бъдат изучени и със следващия голям космически телескоп – „Джеймс Уеб“, който ще трябва да лети в края на 2018 година. „Джеймс Уеб“ често пъти бива наричан наследник на телескопа „Хъбъл“ и той ще може да търси кислород и други газове в атмосферите на планетите, които се свързват с действието на живи организми.

Мисията на TESS ще продължи общо две години. Благодарение на характера на промените в яркостта на звездата, космическият апарат ще може да направи оценка колко голяма е екзопланетата и каква е нейната орбита. Но за по-нататъшна информация (примерно какъв е нейният атмосферен състав, дали има някакви следи от живот) ще са нужни изследвания от по-големи инструменти като „Джеймс Уеб“ или мощни наземни прибори.

Въпреки че TESS е търсач на екзопланети, космическият апарат ще наблюдава и черни дупки, свръхнови и други космически явления.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/