Безсмъртниче – цветето като птицата Феникс

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Новият хит на пазара на билки у нас е безсмъртниче. Етеричното масло от билката (сhelichrysum italicum), се търси все повече и на световните пазари. Изкупната цена на килограм масло е 1 500 до 1 800 евро.

Причината да се търси безсмъртниче е в неговите лечебни свойства. В козметичната индустрия растението е известно като билка на вечната младост, а във фармацевтиката се използва за зарастване на рани и предотвратяване появата на белези.

Красивата билка не се намира лесно, тя е скрита по скални варовикови места, расте на кичури и е много свенлива. Обитава места с висока влажност на въздуха.

 Интересен факт е, че е подобна на птицата Феникс от митологията.
Безсмъртниче може да оцелее 30 месеца без вода и ако бъде напоено дори малко започва да се развива.

Това състояние се нарича анабиоза, т. е. мнима смърт. Растението е много полезно, древните римляни са знаели за него и са го ценели и търсили по Родопите и Пирин планина.

 Днес безсмъртниче се отглежда основно в Корсика и Босна и Херцеговина. Практиката там е да се вземат семена от диворастящи билки, от които се прави разсад. Билката дава качеството, което се търси на световните пазари, когато се отглежда на варовита почва, богата на калций и с PH 7-7,5. От 650 кг зелена маса се получава 1 кг масло.

Билката има антибактериално, противовъзпалително, кръвоспиращо,пикочогонно и жлъчегонно действие.