Зеленчуците в структурираното хранене – лесно и практично

1
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

От Lunchbox Team

Здравословно хранене

Зеленчуци за закуска, обяд, вечеря и в снакса!

149

0

харесвания

Чуваме го всеки ден….. Ние не се храним с достатъчно плодове и зеленчуци. В контекста на здравословния начин на хранене нека възприемаме плодовете и зеленчуците като извора на младостта. Богати на витамини, хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и вода. Трудно е да се разбере как толкова много хора могат да устоят на изкушението на такъв разкошен хранителен профил. Но твърдите факти казват, че около 30% от нас – това е седем от всеки десет – не успяват да отговарят на препоръчителните 5 порции на ден зеленчуци и плодове.

Идеи: 

1. Половината от чинията със зеленчуци – при всяко хране – закуска, обяд и вечеря – напълнете половината чиния със зеленчуци

2. Добавете още зеленчуци – добавете още зеленчуци в ястията, към тези, които се включват в рецептата.

3. Заместете – сложете зеленчуци във всяко хранене където е възможно. Те са по-ниско калорични от много други храни

4. Бъдете винаги заредени със зеленчуци – поддържайте постоянно богат избор от замразени зеленчуци във фризера.

5. Не купувайте консерви със зеленчуци, тъй като те съдържат добавена захар (вижте линка, как най-реномирани марки Долмео и Uncle ben злоупотребяват със захарта в техните зеленчукови кансерви)
Долмео и Uncle Ben са едни най купуваните продукти в целия свят. Винаги са се славели с изключително качество и изведнъж излизат с официално изкаване: „Не яжте нашите прдукти повече от един път седмично, защото съдържат сол, мазнини и захар в изключително високи дози, които са вредни за вашето здраве.“ Наглостта идва оттам, че те самите излизат пред цялата общественост и казват: „Ние сме ви тровили повече от 30 години“. От една страна можем да приветстваме това изказване. Въпреки негативния отзвук имат смелост да признаят. Но от друга страна след като го знаят, защо не променят рецептите и не излязат с изказване: „Ние подобрихме нашите продукти по този и този начин, заради вас нашите клиенти и заради вашето здраве и т.н….“ Въпрос за размисъл: Ако един от най реномираните производите злоупотребява, тогава всички си задаваме въпроса: „Какво правят останалите, които мълчат?“Истината е че много от потребителите трудно се ориентират с етикетите и разчитат, че когато купуват от реномирана марка, се хранят здравословно. За съжаление това се оказва голяма лъжа.

6. Гответе зеленчуците на пара – от задушени зеленчуци се приготвят вкусни ястия.

7. Добавете вкус и аромат с ниско калорични дресинги или дипове с ниско съдържание на мазнини. Овкусявайте с мого подправки.

8. Винаги поддържайте нарязани заленчуци, които лесно да пъхнете в Lunchbox shop – нарязани моркови, приготвени дресинги и дипове.
Зеленчуците в структурираното хранене
Закуска
Заместете със спанак, зелен грах или гъби едно от сварените яйцата или пък половината от сиренето в сутрешната си закуска. Така ще увеличите обема и фибрите, но ще намалите мазнините.

Ставайте 10 мин по-рано или планирайте още от вечерта закуската за следващия ден Направете овесена каша с моркови в lunchbox термоса и го сложете в хладилника.Вземете го със себе си, ако нямате време за закуска.

Запазете част от задушените зеленчуци от вечерята служете върху пълнозърнеста филия, добавете сиренце и сте готови.

Обяд
Намалете количеството месо или сирене в сандвича на половина и заместете със зеленчуци

Салата с риба тон или с пиле – сложете еднакво количество нарязани плодове и зеленчуци като целина, нарендосани моркови, краставици , ябълки, грозде, ананас и боровинки.

Вместо масло, използвайте авокадо, дип от тиквички и всякакво други вегетариански дипове.

Когато се храните в ресторант – избирайте такива с богато вегетарианско меню. Там ще откриете повече плодове и зеленчуци

Винаги поставяйте зеленчуците във вашия Lunchbox във вътрешна кутия L размер, специално създадена за тях.

Вечеря
Намалете порцията месо и сложете повече зеленчуци.

Заменете половината от порцията спагети със зеленчуци, гарнирани със сос.

Сотирайте зеленчуците с пилешко вместо със зърнени храни, като ориз или спагети Напълнете гъбите със зеленчуци, добавете шепа боб и ще имате чудесна вечеря.

Време за снакс
Чаша плодове с чаша мляко

Чаша зеленчуци с ¼ чаша нискокалоричен сос – опитайте хумус с морков, целина или други зеленчуци.

Гуакамоле е един любим на всички снакс