Как да се подготвим за интервю за работа?

1
Добави коментар
Petar_Stefanov
Petar_Stefanov

Търсенето на работа винаги е стресиращо занимание, особено когато все още нямаме богат опит и не знаем какви точно въпрос можем да очакваме. Голяма част от работодателите днес все още карат по шаблон и питат едни въпроси за всяка позиция без значение дали говорим за чистач или мениджър, което е меко казано комично. Ето защо днес съм решила да дам лично мнение по темата и да обсъдя едно доста интересно интервю на инж. Димитър Белелиев.

И така, отивайки на интервю за работа не трябва да разчитате на заучени отговори, защото и тук е важна креативността. Ако карате с отговори като по шаблон, това не само че ще си личи за работодателя ви, но и рискувате да се слеете с тълпата от желаещи за работното място. Важно е да бъдете подготвени и за всякакви въпроси, като така например инж. Димитър Белелиев обича да пита бъдещите си работници „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Това не е случаен въпрос и ако си мислите така, тогава много грешите. Голяма част от кандидатите се оказват неподготвени да дадат отговор. Ето защо е важно да сте креативни и да сте подготвени за всеки възможен въпрос. Целта на този е да се разбере дали имате развито умение за анализ на ситуацията, самокритика и самооценка. Това са все важни качества, ако искате да заемате не просто добре платена работа, но и отговорна позиция, за която се борят много хора. Кандидатите за обявената позиция, чиято оценка съвпадне с оценката на техния бивш работодател са ценни кадри за позицията. Те могат трезво да оценят ситуацията, както и собствените си умения и постижения. Точно такива кадри се търсят на работния пазара, а не просто хора с дипломи, но без капка креативност, умение за работа в колектив или пък без да могат да анализират ситуацията.

Как обаче да се справите с притеснението преди всяко интервю и страхът от възможния неуспех? Помнете, че това са хора като вас и макар да са постигнали малко повече от вас, това не значи че и вие не бихте могли да постигнете завидни успехи. Успокойте се, наспете се добре и заложете на креативните отговори. Оставете страха и притеснението в задния ви джоб, тъй като само така ще се представите повече от блестящо за обявената длъжност и ще можете да се отличите в тълпата, И не на последно място, помнете за дрескода и винаги обмисляйте добре, какво ще носите на интервюто.