Как да се представим успешно на интервю за работа?

1
Добави коментар
Petar_Stefanov
Petar_Stefanov

Как да се представим успешно на интервю за работа?

юли 15, 2016 pichaga

10

0

Много от младите хора стоят без работа и безуспешно ходят на интервюта, а дори често дори не стигат до него. Какво да правите, ако пращате перфектното CV и мотивационно писмо, но бъдещия ви работодател не е очарован от вас след събеседването? Как да представите успешно на интервю за работа?

Може би всичко се крие в отговорите ви на въпросите? Голяма част от хората търсещи работа започват да търсят в Интернет затова кои са най-честите въпроси задавани на интервю за работа. Това обаче съвсем не значи, че именно те ще ви бъдат зададени, тъй като не всички работодатели карат по шаблон така да се каже. Днес вече доста често ще срещнете шефове, които са креативни и задават доста нестандартни въпроси на интервюто за работа, които имат скрит смисъл в тях и целят да отсеят само истински ценните кадри за обявената свободна позиция. Така например инж. Димитър Белелиев задава най-често „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Уверяваме ви, че въпросът далеч не е случаен и смисълът му с крие именно в начина на задаване на самия въпрос. За съжаление повече кандидати изправени пред подобен въпрос се стъписват и не знаят, какво да отговорят. Причината е именно това че много от тях се подготвят само са стандартно събеседване така да се каже, но според инж. Димитър Белелиев подобни кадри не са ценни, тъй като те нямат развито умение за анализ, самокритика и самоконтрол. Тайният смисъл на въпроса му се крие в това, че идеалните кандидати за позицията трябва да могат ясно и бързо да дадат отговор, като гледните точки трябва да съвпаднат, а именно самооценката и външната оценка. Според инж. Димитър Белелиев това реално погледнато са две мнения, които са базирани на очакванията и опитността на кандидатите.

Важно е да готвите за всякакви въпроси, а не само да се готвите за стандартните. Опитайте се да излезете извън клишетата и да давате нестандартни отговори, които обаче да са подплатени с аргументи. Само така ще се отличите от многото кандидати за работа. В противен случай рискувате да сте просто един от многото търсещи работа, но без ясното умение за анализ на ситуацията. Старайте да бъдете креативни и ако с лекота отговаряте дори на подобни въпроси, тогава със сигурност ще спечелите интервюто. А кой не си мечтаете да работи любимата работа и всеки ден да ходи с желание на работното си място?

Какво е вашето мнение по темата и имат ли място подобни въпроси на интервю за работа?

Total 0 Votes

0
0

Tell us how can we improve this post?

Tagged