„Планина“ от трупове във Филипините заради войната с наркотиците

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Полиция и обикновени граждани, решили да стават „отмъстители“ оставят след себе си кървава диря като част от борбата на филипинския президент с престъпността и дрогата

Простреляни мъже изоставени да кървят по оживените улици, осакатени тела, захвърлени в пустеещи терени. Труповете се множат, докато войната на президента Родриго Дутерте против наркотиците тероризира бедняшките квартали във Филипините. Така започва материал на АФП за войната на Филипините с наркотиците. 

Стотици души вече са убити, откакто Родриго Дутерте взе изборите в страната през май. Тогава той обеща, че за шест месеца ще избави обществото от наркотиците и престъпността, като убие десетки хиляди престъпници.

Войната на Дутерте срещу престъпността се появи в световната мрежа чрез една популярна снимка на млада жена, ридаеща над мъртвото тяло на любимия си, застрелян по време на акция, а ужасени минувачи я гледат иззад жълтите полицейски ленти „Местопрестъпление“.

„Съпругът ми беше невинен. Той никога никого не е наранил“, каза Дженилин Олайрес за половината си – Микаел Сиарон, 30-годишен водач на триколка. Така тя опровергава грубия надпис „Наркодоставчик“, написан върху парче от кашон, което убийците са оставили след себе си.

Тази седмица полицейски данни показаха че 402-ма заподозрени в наркотрафик са били убити, откакто Дутерте се закле в края на юни. Това число не включва онези, които са жертва на доброволни отряди против наркотрафика. Според данните на основния телевизионен канал в страната обаче 603 души са убити след избирането на Дутерте през май, като 211 от тях са повалени от неидентифицирани стрелци.

Почти всяка нощ полицейските акции срещу заподозрени оставят след себе си мъртъвци. Повечето от мъртвите заподозрени, често намирани паднали с лице към пода в локва от кръв, имат пистолет до себе си, което според властите доказват, че имало съпротива при арест.

Друга линия на смъртта оставят убийствата, извършвани от радикални противници на наркотиците. Така например един водач на триколка е оставен да виси от превозното си средство, докато кръвта му тече по улицата. 

Други хора просто се оказват захвърлени през нощта мъртви на пустеещи улици и празни терени с лица омотани в лепящи ленти. Картонени надписи на гърдите ги обвиняват че са наркодилъри.

Във войната на новия президент съпруги и роднини плачат и припадат. Но същевременно нападенията подтикнаха наркомани и дребни дилъри трескаво и масово да се предават на местните власти. Полицията съобщава зашеметяващата бройка 565 806 разкаяли се. Много тях носят на китките превръзки с името на Дутерте – матерали, използвани в рекламната му кампания за изборите.

Преди да зачестят убийствата полицията в столицата Манила също поде кампания, чието кодово име „Оплан Роди” съдържа прякора на новия президент (от Родриго). Целта е да се очистят улиците от пияни и скитници. Така заловените по тези провинения са откарвани в полицейските управления, където биват принуждавани да направят 40 лицеви опори, за да избегнат затвора, завършва материала си агенцията.

Източник: АФП