Българин е сред най-добрите заварчици в света

12
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Българин зае второто място за индивидуално представяне по заваръчен 135/GMAW на Международното състезание по заваряване 2016 Beijing “ARC Cup” в Китай.

Събитието се провежда за четвърти път с периодичност на всеки две години. Нашият представител Лилиян Тодоров от Белене се класира на второ място за индивидуално представяне по заваръчен метод 135, а в отборните състезания отборът ни зае четвърто място и взе купа за изключително отборно представяне.

В надпреварата взеха участие около 30 отбора, над 300 млади заварчика на възраст между 18 и 35 години, технически ръководители и треньори, жури съдии, научни работници – общо над 600 души. Събитието беше посетено и от Крис Смолбон – бивш председател на Международната федерация по заваряване.

Професионално международно жури оценяваше представянето на участниците по следните методи и дисциплини на заваряване: 111/SMAW, 141/GTAW, 135/GMAW, 311/OFW, роботизирано заваряване, готов продукт, заваръчен арт.

На заваръчно шоу, организирано по време на конкурса, участници от различни държави демонстрираха нови методи и техники на заваряване. По време на мероприятието беше проведена и научна конференция относно съществуващи ефективни и нови подходи в обучението на заварчиците.

България взе участие в състезанието по методите 111/SMAW, 141/GTAW, 135/GMAW, готов продукт и заваръчен арт конкурс с трима свои състезатели – Димитър Гергов от Енергоремонт, гр. Козлодуй, Петьо Опров – кадър на Енергоремонт, гр. Козлодуй и Лилиян Тодоров от фирма Требел ООД, излъчени в конкурса за млади заварчици на България 2016 с организатори Български съюз по заваряване (БСЗ) и Българска организация на координатирите по заваряване (БОКЗ). Отборът ни бе ръководен от инж. Павел Попгеоргиев.

Заваръчната арт композиция на България – заваръчна маска, бе една от най-атрактивните представени в конкурса, получила висока оценка от журито и посетителите.

Дизайнът бе изготвен от млад екип от българска проектантска компания и изпълнен на място в Китай от заварчиците от нашия отбор.