Половия живот на мъжете – проблеми

3
Добави коментар
julia.beleva
julia.beleva

Скъпи приятели, автор на следващата статия е моят приятел Христо. Идеята за нея възникна съвсем спонтанно, след разговор за ползите от нефритените яйца и проблемите, които разрешават. Много жени са ми споделяли за затруднения в сексуалния си живот, а други са ме питали: нямате ли нещо подобно за мъже? За това си мисля, че дори темата, по която Христо пише по-долу, да няма директна връзка с нещата, за които пиша в този блог, ще има интерес към нея и ще е полезна. Ще се радваме и двамата, ако ни напишете вашето мнение по въпроса. Ето и статията:

 

Порно, провалени връзки, еректална дисфункция и пътят към излекуването

 

На кратко, преди да започнете да четете, ще кажа за какво е тази статия. Става дума за порното и как употребата му може да ви направи сексуално пасивни, да предизвика еректална дисфункция при млади мъже например между 20-30 годишна възраст и да постави нереалистични очаквания относно какво е това интимност и реален секс. За щастие процеса е обратим и ще разкажа за пътя, който изминах. А ако сте големи мъжкари и мислите, че ви баламосвам … ами опитайте да не гледате порно 3 месеца и напишете по един коментар, за да видим как е минало. Също така бих искал да кажа, че не съм доктор или специалист, а просто млад мъж, който имаше проблем с интимността и ерекцията, но намери начин да се излекува.

 

Как реших да напиша тази статия?

 

Преди няколко дена бях на кафе с Юлия. Стана ми любопитно как вървят нещата с нефритените яйца и при какви проблеми, би било удачно да се използват. Докато я слушах, се сетих за нещо което на скоро прочетох. Прочетох някъде, че от близо 30-40 години жените намират начини да разрешават емоционални, интимни т.н. проблеми, събират се на групи, споделят си, ходят на психолог, четат книги за самопомощ, даже се обединяват в онлайн общности, като BG-Mamma.

 

Така де, браво на жените, но докато Юлия ми обясняваше какви проблеми решавали нефритените яйца се замислих: “А ние мъжете? Ние нямаме ли проблеми? Какво правим, за да ги разрешим?”. Разбира се, че имаме, но обикновено не споделяме или чакаме положението да стане непоносимо и чак тогава предприемаме действия. И тук се сетих за един модерен проблем – ПОРНОТО! Проблем, относно който няма много информация на български.

 

Порното и моята лична история:

 

За мен порното беше бягство, бягство от реалността. Начин да получавам удоволствие без да рискувам да бъда отхвърлен или наранен. С лекота прескачах от една секс сцена на друга и то толкова лесно. Едно натискане на бутона на мишката и хоп – неограничен достъп и разнообразие от тела, раси, фетиши и т.н. Да, но всичко си има цена и тя е, че се чувстваш несигурен, приемаш жените за обекти, чудиш се защо нещата с приятелката ти не се случват като на порно филмите, често имаш проблеми с ерекцията, не достигаш еакулация или обратното свършваш твърде бързо. В моят случай имах еректална дисфункция. Не можех да си обясня от къде идваше проблемът.

 

Определено имаше тясна връзка между порното и нивата на ниското ми самочувствие. Ниското ми самочувствие провокира да гледам често порно, а гледането на порно доведе до по-ниско самочувствие, защото бях объркан, когато бях с реален партньор. Не ми ставаше, мислех си че проблемът не е в мен, че партньорката ми не е достатъчно атрактивна. Така няколко от връзките ми умряха в зародиш. Истината, колкото очевадна и банална е, че това което виждаме в порното много рядко се случва в реалния живот.

 

Защо порното причинява еректална дисфункция и куп други проблеми?

 

Ето кратък списък:

 

С времето допаминовите рецептори в мозъка се пренасищат, когато свършваш докато гледаш порно. Допаминът се отделя, когато мозъка ни награждава, когато завършваме задачи свързани с оцеляване, възпроизвеждане и т.н. Оказва се че за половин час в порно сайт може да видиш повече на брой жени, отколкото ще преспиш за цял един живот. Създаваш си нереалистични очаквания, какво е това интимност. Нормални двойки не си правят бруталиите, които често виждаме в порното. Някои от напусналите порно звезди споделят, че често след участие плачат, крещят в банята, като си припомнят в какво току що са участвали. Актьорите в порното отговарят на точно определени физически данни. Мъжете използват виагра, за да бъдат “твърди” по време на този неестествен акт. Жените си правят специални операции за оформяне на интимните части. Актьорите са гримирани, идеално избръснати, а камерата снима от ъгли, които обикновено не виждаме докато правим любов. Общо взето това създава грешна представа, колко трябва да му е голям на мъжът, какво представлява женското тяло в действителност и колко време продължава секса (нормален мъж не лашка един час без да свършва).

 

Интересни факти около изследванията за ефекта от порното:

 

Последните години зачестяват все повече оплакванията от млади мъже, че имат еректална дисфункция. Демек, младо момче пък не му става и не може да свърши “работата”. Докторите не намират физически проблем и се оказва, че мъжете са напълно здрави. В данните излиза нещо интересно и то е че мъжете гледат порно почти всеки ден в продължение на години. Доста често от 10 годишна възраст. Екип от учени решава да направи експеримент в американски университет и да работи с две контролни групи. Едната е от студенти, които гледат порно, а другата е от студенти, които никога не са гледали порно. Оказва се, че не може да се сформира група от студенти, които не са гледали порно, защото такива няма, тоест всички са гледали.

 

За да се сформира подходяща контролна група, се налага определен брой студенти да спрат да гледат порно за няколко месеца. Учените решават да показват еротично съдържание на студенти от двете групи и да наблюдават мозъчната активност. Оказва се че тези които гледат порно, имат много по-ниска активност в някои центрове на мозъка от тези които са спрели да гледат. Това означава, че на тези които гледат порно им трябва много по-силна стимулация, за да се задействат центровете в мозъка, които управляват ерекцията.

 

В същото време от различни части на света, млади мъже с еректална дисфункция започват да търсят помощ и да споделят за проблема си в интернет форуми. Някои решават да спрат да гледат порно за определено време и да наблюдават резултатите. Оказва се че за някои от тях еректалната дисфункция изчезва и любовния им живот се подобрява.

 

Друг интересен факт … проблем с порното се проявява основно при мъже, но изследванията показват, че малък процент жени също имат проблем с възбуждане и получаване на оргазъм, защото са прекалили с гледането на порно.

 

Решение на проблема:

 

Оказва се че единственото работещо решение е да се спре гледането на порно. Хората наричат този процес “рестартиране”. Попаднах на една статия https://markmanson.net/pornography-can-ruin-your-sex-life, а от статията се присъединих към това онлайн общество за взаимопомощ на мъже, които имат проблеми предизвикани от гледане на порно – NoFap. Също изгледах няколко видеа и се информирах от този сайт http://yourbrainonporn.com, който се оказа че има много подробна информация.

 

От прочетеното по темата разбрах, че нужното време да се “рестартираш” е различно за всеки, тоест е строго индивидуално. Зависи на колко години сте започнали да гледате, по колко пъти гледате на ден, до колко извратено порно сте стигнали. Като за начало е добре да се започне с минимум 3 месеца избягване на гледане на порно, за да се очакват някакви резултати. Също така учените са установили, че мъже над 40 години се “рестартират” по-бързо от млади мъже. Причината е че възрастен мъж е бил многократно с жени преди да започне да гледа порно и мозакът му знае как да реагира на истинска интимност. При младите мъже често се случва, така че са гледали порно дълги години преди да бъдат с истински партньор (такъв и моят случай).

 

Много е важно докато се “рестартирате” да не мастурбирате, защото това не дава почивка на мозъка и може да ви “подхлъзне” и пак да се изкушите да гледате порно. Не се притеснявайте, че няма да освобождавате напрежението няколко седмици/месеци … за това природата е измислила мокрите сънища.

 

Процесът на “рестартиране”:

 

Процесът не е линеен. Забелязват се чести промени в настроението. Аз дори имах главоболие и проблеми със съня. Общо взето се забелязват същите неща, през които минаваме, когато се борим с някакъв вид пристрастяване. Някои дни може имате много високо либидо, а в други никакво желание. Мозъкът ви ще се опитва да ви излъже да гледате порно.

 

Няма нищо страшно ако мозъкът успее да ви излъже и гледате порно след няколко дена опити. Четох за хора, които имаха проблеми да издържат 2-3 дена, но след няколко месеца опити започнаха да издържат по една седмица и така малко по малко стигнаха до месеци. Става ясно че тази зависимост е повлияла до различна степен на различните хора и някои хора напредват по-бавно от други. Идеята е да се опитва!

 

Някои мъже споменават за период наречен “плоска линия”. Този период може да продължи от няколко дена до седмици. В този период може да нямате никакво либидо и пенисът ви да изглежда безжизнен. Някои хора изпитват няколко “плоски линии” докато се “рестартират”. Случва се някои хора да се изкушат през този период и да гледат порно, за да проверят дали всичко е наред. Най-добре е да се изчака този период да премине, а да не се прекъсва прогреса.

 

Като за начало, хората които са се “рестартирали” предлагат да се информирате подробно относно проблема, а след това просто да бъдете търпеливи.

 

Тези сайтове на английски биха били полезни:

 

 

Като заключение ще кажа, че моят път не беше лесен, но с известна дисциплина и вяра нещата се получиха. На петия месец срещнах жена, която ме привлече физически. Също така успяхме да се свържем на емоционално ниво. Аз бях честен с нея и обясних през какво минавам. Казах и за провалените си връзки и т.н. Тя прояви разбиране и оцени честността ми. Въпреки че не беше перфектно, този път нещата се получиха.

 

От както не гледам порно имам повече енергия и време, през което мога да правя продуктивни неща. От начало беше малко объркващо, защото се чудех какво да правя с тази допълнителна енергия и допълнително свободно време. След време нещата си дойдоха на мястото!

 

Надявам се статията да е полезна и очаквам коментари . Аз много се шашках, докато не разбрах от къде може да идва проблема … мислех че никога няма да се оправя. Надявам се това да повдигне темата за определена група хора. Ако помогне на някой, тогава ще е супер!

Христо

 

Заяви сега своето нефритено яйце – лесно и без регистрация

и се възползвай от безплатна доставка

Получавай нашите статии за интимно и сексуално здраве безплатно на твоята поща!

Ние ценим личното ви пространство и никога няма да го нарушим.