Придобивките, които правят служителите ни щастливи?

2
Добави коментар
seomystic
seomystic

Проучванията доказват, че щастливите служители са продуктивни служители.

Всяка компания, ориентирана към човешките си ресурси, е разработила фирмена култура за привличане и задържане на служители чрез разнообразни социални придобивки. Мотивацията и обвързването на работниците с целите на организацията са основните резултати, които се постигат посредством различните ефективни придобивки, една от които е карта MultiSport. Благодарение на продукта на Bеnefit Systems всички служители разполагат с неограничен достъп до  250 спортни обекта в цялата страна.

Освен карта за спорт, която в момента е най-популярната придобивка в големите организации, има още няколко допълнителни облаги, от които се възползват мениджърите, за да стимулират екипите си. Вижте кои са те:

Ненормирано работно време – компании като Netflix не зачитат традиционните работни часове от 9 до 18:00 ч. Фирмата отчита само свършената работа и изпълнението на зададените цели, без оглед на прекараното, в офиса, време.
Организиране на лекции и дискусии – много фирми организират, няколко пъти годишно, събития с известни учени или лектори. Като темата на дискусията може да е по избор на работниците. Този тип социална придобивка е нов модерен метод, чрез който мениджмънтът повишава знанията и компетенциите на персонала си.
Насърчаване на здравословния начин на живот – все повече фирми се ориентират към органичните храни и дори предлагат на работниците си бюфет с меню, изцяло изготвено от здравословни продукти.
Йога и масажи на работното място – редица компании въвеждат медитирането и физиотерапевтите, като част от социалните си придобивки в извънработно време.
Насърчаване на доброволците – Zimbra е една от многото фирми, които заплащат допълнително часовете, отделени за доброволчески програми.

Благодарение на ефективните социални придобивки, мотивацията и лоялността на служителите са лесно достижими цели за всеки мениджър.