Поучителни истории

19
Добави коментар

 Поучителни истории
1     2     3     4     5     6  
Препълнената чаша
При един учител дошъл посетител, за да го пита за учението, което той проповядва. Но вместо да слуша, той непрекъснато говорел за собствените си разбирания.
След някое време, учителят поднесъл чай. Налял чашата на госта, но продължил да налива и след като тя вече била пълна. Накрая гостът не издържал:
– Не виждате ли, че чашата е пълна догоре? — попитал той. — Не може да поеме повече.
– Точно така — отвърнал учителят и най-после спрял да налива. — Също като тази чаша и ти си преизпълнен с твоите собствени идеи. Как можеш да очакваш от мен да ти дам учението си, щом не ми предлагаш празна чаша?

Подводните камъни
Веднъж пътник на кораб забелязал безчисленото множество малки и големи подводни скали, с които било осеяно морето. И запитал кормчията:
– Господин кормчия, как успявате да преминете през това множество скали? Как сте успели да научите всеки един камък къде се намира, за да може да го заобикаляте.
– Не съм – отвърнал кормчията, – не знам къде са камъните, знам само най-дълбоките места.

Стъклото
Един ученик попитал учителя си:
– Учителю, не разбирам едно нещо. Когато отидеш при бедняка той е приветлив и винаги ти помага с каквото може. А когато отидеш при богатия, той никога не ти помага и гледа само себе си. Защо става така?
Учителят отговорил:
– Погледни през прозореца. Какво виждаш?
– Жена с дете в количка, отиваща на пазар…
– Добре. А сега погледни в огледалото, какво виждаш там?
– Че какво мога да видя там, виждам себе си.
– Точно така – отвърнал Учителят. – Прозорецът е от стъкло и огледалото е от стъкло. Трябва само да добавиш малко сребро и вече виждаш само себе си.

Прочети още Поучителни истории… – Мисли, Цитати, Фрази, Стихотворения, Девизи и Поговорки