Коментарът на Силвия Дънекова след положителната й допинг проба

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Елате, покрийте си нормативите, играйте по техните правила и тогава ме съдете, заяви пред БНТ лекоатлетката, според която случващото се е „унизително“ и не е нарушила по никакъв начин правилата.

Положителната допинг проба на Силвия Дънекова се потвърди още преди участието й в олимпийския турнир по лека атлетика.

Рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била изследвана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и резултатите са били отрицателни. Два дни по-късно допинг ченгетата правят нов тест и той дава наличие на еритропоетин, т.нар. „кръвен допинг“. Тази проба първо дава отрицателен резултат, но заради съмнения е връщана няколко пъти и в крайна сметка се оказва положителна.

Самата Силвия каза пред камерата на БНТ, че това е „унизително“ и не е нарушила по никакъв начин правилата. Единственото й обяснение е, че

резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист

Шокът за мен беше невероятно голям, защото в себе си съм сигурна, че няма как това нещо да се случи поради простата причина, че не съм толкова ненормален човек да дойда на олимпиада, да вляза в Олимпийското село и да имам някакви минимални, минимални съмнения за изкарване на положителна проба, заяви тя.

Виж още: Без руски лекоатлети и олимпийци на игрите в Рио

„Единственото ми нормално и логично обяснение – все пак аз като всички останали спортисти професионалисти пия много хранителни добавки. Комбинацията от тях може да е… Но не мога да кажа, че това е част от хранителна добавка, защото ако го кажа, трябва по някакъв начин да си призная, че съм нарушила техните правила – а не съм“, обясни Дънекова и обобщи:

„Не само че ме боли, но и се чувствам ограбена – душевно и емоционално.“ Тя направи паралел между централата на световната антидопингова агенция WADA в Рио, в която според нея са вложени стотици милиони – но

не за здравето на спортистите, а за тяхното унищожаване,

докато „в същото време ние живеем тук 20 дни, аз не съм се къпала с топла вода, а тоалетното казанче си измиваме с кофи“… Лекоатлетката пристигна в Олимпийското село в Рио още с първата ни група олимпийци на 26 юли, а сериите в коронната й дисциплина са на 13 август.

Виж още: Спортният министър възмутен от „катастрофалната организация“ в Рио

Според информации, цитирани от БНТ, стойностите на кръвния допинг са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна“ шест пъти на свръхмодерните машини, осигурени за игрите, докато не са се появило съмнение за метаболитен отпадък на този препарат.

Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде второ участие на олимпиада след Лондон 2012.

„Дънекова е подложена на внезапен извънсъстезателен тест на 30 юли,

малко сред пристигането й в Олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина“, уточняват от Българския олимпийски комитет (БОК).

„На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“).

Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС (спортния арбитражен съд – бел.ред.)“, се казва още в съобщението на БОК.

Евентуалното наказание на българката,

която никога не е давала положителен допинг тест, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с четири години лишаване от състезателни права, а не две години, както беше досега.

Такова наказание, със задна дата от декември 2015, неотдавна получи нашата параолимпийка номер 1 Стела Енева, след като даде положителна проба за анаболния стероид оксандролон на световното първенство в Доха миналия октомври. Тя обяви, че ще обжалва и коментира, че ако наистина е приемала този допинг, спортните й резултати е трябвало да бъдат много по-високи.

„Помогнаха ми напълно да се откажа от идеята си да бягам. Всеки има правото да каже каквото си иска, но аз мога да им кажа само това: „Елате, покрийте си нормативите, играйте по техните правила и тогава ме съдете“, заключи Дънекова.

Допинг скандала коментира по Нова телевизия и премиерът Бойко Борисов.

Източник: БНТ