Непотопяемата Вайълет Джесъп

5
Добави коментар
borsi
borsi

Вайълет Констанс Джесъп e стюардеса на океански лайнери и медицинска сестра известна с това, че е оцеляла при няколко големи катастрофи с океански лайнери

Родена е на 1 октомври 1887 г., в близост до Баия Бланка, Аржентина и е най-голямата дъщеря на ирландски емигранти. Вайълет се грижи за по-малките си братя и сестри, но се разболява от туберкулоза, а лекарите не дават големи шансове за живота на момичето. По онова време много хора са умирали от тази болест. Вайълет не само оцелява, но и напълно се възстановява от ужасната болест. Когато е на 16 г. баща и умира при операция и семейството се премества в Англия. Когато обаче майка и се разболява се налага да прекъсне училище и да поеме нейната професия като камериерка на трансатлантически лайнер. За да я приемат на работа хубавичкото момиче се налага да се загрози с дрехите си и постъпва на работа в компания Royal Mail Steam Packet Company, на лайнера “Ориноко“ където получава заплата от £ 2.10 месечно или около £ 200 днес. 

През 1908 г. се премества в White Star Line въпреки, че първоначално има резерви към компанията заради северните маршрути на лайнерите и слуховете за супер капризните и надути клиенти на компанията. През 1910 г., 23-годишната Вайълет пътува с огромния туристически кораб “Олимпик“ – първият от три кораба от този клас на компанията White Star Line. Олимпик е луксозен кораб, който е най-големия гражданска кораб по това време. На 20 септември 1911 г., при неуспешна маневра “Олимпик“ се блъска с крайцера „Хоук“. За щастие не няма жертви, но 14-метровата дупка сериозна уврежда кораба и той се налага да се върне в пристанището.

Корабът е ремонтиран, а Вайълет продължава да работи на “Олимпик“ докато компанията не построява нов кораб на име “Титаник“ и тя е помолена да постъпи на работа на него защото компанията търси симпатичен и опитен вече персонал за VIP-гостите на лайнера. Младата жена тръгва на първото и последното пътуване на „Титаник“. В нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. лайнерът се удря в айсберг. Последствията от тази катастрофа са че от 2224 пасажери и моряци и персонал, успяват да се спасят едва 711. Сред тях е Вайълет, която се спасява с лодка №16. След удара в айсберга на Вайълет е наредено да облече спасителна жилетка и да показва на пътниците които не говорят английски какво да правят. Един от офицерите я кара да се качи в лодка, за да покаже на пасажерите, че това е безопасно. Когато се качва в лодката, един мъж я моли да се грижи за детето му. С бебето в ръцете си 2 часа по-късно тя се качва на кораба “Карпатия“, който пръв пристига да окаже помощ. След потъването на “Титаник“ компанията White Star Line решава да укрепи допълнително другите два лайнера “Британик“ и “Олимпик“. Корпусът след ремонти става двоен, укрепват се машинните и котелните помещения, както и водонепроницаемите прегради които от 6 стават 15. Увеличава се и броят на спасителните лодки. Когато избухва Първата световна война съгласно договорите с правителството, през 1915-а “Британик“ е превърнат в болница, като бива пребоядисан в бяло и изрисуван с огромни червени кръстове. По това време Вайълет работи като медицинска сестра в британския Червен кръст. Като сестра се качва на борда на “Британик“. След пет успешни курса до Близкия изток и обратно до Обединеното кралство, транспортирайки болни и ранени, “Британик“ тръгва на последното си пътуване на 12 ноември 1916 г. На 21-ви в Егейско море той се удря в мина или е торпилиран от подводница, като мистерията какво точно се е случило остава и до днес. Капитан Чарлс Бартлет опитва всичко за да запаси кораба, но след минути става ясно, че ще потъват. По това време лекарите и медсестрите между които е Вайълет закусват в трапезарията, но при тях ударът се усеща много по-силно отколкото към кърмата и всички излизат на палубата. Вайълет е между оцелелите 1035 човека, а 30 загиват, но и младата медицинска сестра едва не губи живота си когато лодката им е засмукана от витлата на лайнера и за да спаси живота си се налага да се хвърли в морето като наранява главата си в кила на кораба. Години по-късно при медицински преглед тя научава, че нараняването и е било много тежко, но за късмет се е разминала безпроблемно. Вайълет се шегува, че е оцелял, защото голямата и коса омекотява удара и заявява, че вече имайки опит, този път при евакуацията си е взела четката си за зъби, за разлика от случая с “Титаник“.

След края на войната, Вайълет Джесъп продължи да работи за Star Line White преди да постъпи в Red Star Line, която обаче фалира през голямата депресия в 30-те години. Малко по-късно и Вайълет Джесъп се омъжва, но бракът и не трае дълго, само 6 месеца. Докато плава тъй като е хубава Вайълет Джесъп получава и предложение за брак от богат пасажер на един от корабите, но отказва офертата. Тя се среща първата си любов на борда на “Ориноко“, но младежът отказва да се оженят защото е обещал на майка си, че няма да се жени преди да го повишат. Когато години по-късно двамата се срещат Вайълет го отрязва. В 1950 г. тя се отегля в малко село в Съфолк, Англия където доживява до старини и умира на 83 години на 5 май 1971 г. от съдечна недостатъчност.