Мая Манолова се отказа от президентската надпревара

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и „лични номинации“, казва омбудсманът в писмо до структурите на БСП, които я номинираха за „Дондуков“ 2

„Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки“, се казва в отворено писмо на Мая Манолова, с което омбудсманът изказва благодарност към структурите на БСП и гражданските организации, номинирали я като кандидат за президент.

Виж още: Жени са фаворити за президентската номинация на БСП

„Благодаря на всички, които изразиха доверие към мен – стотици партийни структури, граждански движения и неправителствени организации, и ме номинираха за кандидат за президент. Съпричастна съм към вашите принципни позиции и вяра в каузата на България; към вашите очаквания за състезание по честни правила и съревнование на идеи при определянето на кандидата за президент“, пише Манолова и допълва:

„За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и „лични номинации“. Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги. Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм „лична“ номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор. Това е не само мое лично убеждение, а и дълг към всички вас.

Напоследък чух за себе си много неща – все „приятелски огън“. Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди – разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците.

Виж още: Манолова към БСП: „Спрете да ме заливате с помия“

Няма да коментирам и опитите да бъда служебно елиминирана с несъстоятелни „правни“ аргументи. Те са абсурдни за всеки юрист. Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам.

Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки. Оттеглям се от „състезанието“ за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието ви.“

На Манолова беше поставено условие да се откаже от поста омбудсман, който зае миналата есен, ако иска да бъде лансирана като кандидат в президентската надпревара.

Миналата седмица БСП и АБВ се обединиха около кандидатурата на ген. Румен Радев, който лидерката на столетницата Корнелия Нинова анонсира като своя лична номинация.

Виж още: Ген. Радев – ключът към лявото обединение за изборите?

Източник: БНТ