Откриха най-древната писменост в Света край Плевен

1
Добави коментар
vitoshanews
vitoshanews

Откриха най-древната писменост в Света край Плевен

Поредното доказателство, че преди 5000 години е съществувала форма на писменост, намериха археолозите край плевенското село Рибен. При разкопките е намерена глинена плочка с пиктографски знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет, датирана 2000 години  по-късно.

Археологът д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в Плевен, е категоричен, че това е откритието на века за писмената комуникация на човечеството.

При разкопките това лято е открита глинена плочка, фрагмент от глинен съд, на който личат два пиктографски знака, свастика, която е с по-слаба информация, както и друга група от знаци. Д-р Володя Попов е категоричен:

Тук се ражда, на Балканите, и по точно в този район на Северозападна България, първата пиктографска писменост. Цялата тази информация води до извода, че протописмеността, която по-късно виждаме развита в линеарното писмо на Шумерия, това, което са йероглифите на Египет, 2000 години по-късно, етапите на нейното развитие и достигането на това ниво на четимост, става при нас.

Намерената плочка край Плевен е със световно значение за науката:

Това за писмеността ще бъде откритието на този век, който идва. Утвърждаването на това откритие трябва да бъде систематизирано и утвърдено.

Източник: www.bnr.bg