Мирела Демирева – най-големият ни успех в Рио

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Нейното сребро в скока на височина от предпоследния ден на игрите е едва вторият олимпийски медал за страната ни

Мирела Демирева, на 26, донесе втори медал за България, като в предпоследния ден от 31-вите летни олимпийски игри стана вицешампионка в скока на височина. Това е едва второто отличие за страната ни от Рио де Жанейро след бронза на Елица Янкова в борбата.

Българката изравни личния си рекорд в дисциплината – 1,97 метра.

Олимпийската титла със същия резултат, но с безгрешна серия, спечели 37-годишната испанка Рут Бейтия.

Трета остана Бланка Влашич (Хърватия), която преодоля 1.97 м, но от третия път.

Мирела, която в момента се подготвя под ръководството на холандския специалист Рини ван Лееуин, изпусна олимпийската титла заради една грешка на началната височина 1,88 м, макар че след това беше безгрешна до 1,97 м, а при първия си опит на 2 м беше близо и до успех.

Живея с този ден от една година, коментира лекоатлетката пред БНТ:

„Много исках медала, по едно време си мислех, че ще се проваля, защото бях доста стресирана. Толкова чакан момент… Много, много съм щастлива. Знаех, че трябва да скоча 197 от първи опит, особено след фаула на 188 см. Знаех, че медалите ще се решават на 200 см. Щастлива съм, че правих опити на 200 см в Рио. Докрай се борих за златния медал. Не допуснах нито за миг да се разконцентрирам. Едва накрая си позволих да си отдъхна и разбрах, че съм втора. Толкова много ми коства този медал, но толкова много обичам това, което правя, че всъщност е малко… Не мога да опиша емоцията.“

През юли Демирева спечели сребърен медал и на европейското първенство в Амстердам. Предишните й успехи бяха два финала на европейски първенства – в Хелзинки 2012, когато се класира осма, и седмото място в Париж през 2013 г.

Среброто от Рио е най-голямото постижение в спортната й кариера, започнала през 1997 г. Тя е родена на 28 септември 1989 г. в София и следва политология в НБУ.

Свидетел на нейния триумф стана и президентът Росен Плевнелиев, който е в Рио за закриването на игрите тази нощ.

Медалът на Демирева е и първото олимпийско отличие за българската лека атлетика от 16 години насам, припомнят от БОК. За последно на почетната стълбичка се качи Тереза Маринова в Сидни 2000, когато спечели титлата в тройния скок. Сега тя е на игрите като водеща на всекидневно обзорно предаване по БНТ.

От ляво на дясно: Тереза Маринова, президентът Росен Плевнелиев, Мирела Демирева със сребърния си медал и спортният министър Красен Кралев

Това е и първият български успех на игрите в скока на височина при жените от две десетилетия насам, откакто в Атланта 1996 Стефка Костадинова спечели златния медал с олимпийски рекорд – 205 см.

Видео: 20 г. от титлата на Стефка Костадинова от игрите в Атланта

Източник: БОК, БНТ