Тараклийският Университет може да стане филиал на университет в България

3
Добави коментар
podkrepa
podkrepa

Министърът на образованието Миглена Кунева каза че Тараклийският Университет „Григорий Цамблак“ в Молдова може да стане филиал на университет в България.
Това стана в рамките на изслушване в парламентарната комисия за българите в чужбина. Министър Кунева вече е изпратила писмо до молдовския си колега Корина Фусу, с което формално предлага започването на преговорите.
В Тараклийския Университет (създаден през 2009-а година) учат предимно етнически българи от Бесарябия. В областта българите са над две трети от населението. ВУЗ-ите е изправен пред сериозни проблеми поради намаляващия брой студенти заради демографските процеси и икономиката в най-бедната страна в Европа – Молдова. А и заради конкуренцията на другите университети в региона. Сега там има 25 преподаватели от които 13 са хонорувани и един докторант. Кунева заяви, че са необходими общи действия за спасяване на университета.
В Тараклийския Университет се изучават филологии (българска, английска и румънска), история, социални дейности, счетоводство и музика. Поради профила си, той е подходящо да стане филиал на Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“, Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий“ или Русенския Университет „Ангел Кънчев“. С последните два Тараклийският вече има установени контакти и сътрудничество. Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване. Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова.
През последните три години местата за български студенти там са били увеличени от 400 на 1000. През първите две тримесечия на тази година за стипендии са дадени 143 647 лева. Според Кунева е необходимо да има преобразуване и подобряване на качеството на обучение там. Също и че е цел на министерството да привлече към наши университети повече българи от общностите ни зад граница.
Според Михаил Миков трябва да се увеличат парите за този университет, за да се подпомогне запазваето на идентичността на българите там. Подготвя се споразумение с университета и този въпрос ще бъде поставен. На заседанието на комисията бе изказано и мнението, че българите гагаузи са забравени в Молдова и страдат както българите в Тераклия.
Източници: Актуално, OFFNews