Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

В няколко последователни статии ще ви запознаваме  със свойствата на витамин В17 и въздействията му върху организма, особено при рак.

Но нека не хвърляме цялата вина на лекарите за това незнание. От една страна, те могат да приложат това, което са учили във университета. А от друга,  медиците са твърде заети с работата си и в малкото си свободно време едва ли някой ще се занимава да търси алтернативни лечебни методи.

Нека да обобщим. Молекулата на витамин В17 се състои от две глюкозни единици, както и от бензалдехид и цианид, които са стабилно свързани. Бензалдехид и цианид са известни като силно отровни и в по-високи дози дори смъртоносни, но природата е мъдра –по начина по който естествено са включени  във витамин В17 (амигдалин),е не представляват риск за здравето на хората.

Профилактиката е по-добре от лечението- този здравен съвет го знаем, но на практика много малко го прилагаме.

Така или иначе с днешното хранене приемаме витамин В17, но не достатъчно.  Заради гъсто засаждане на земеделските площи с култури все по-малко си осигуряваме с храната витамини и микроелементи.

Една част от  ядките, в които се съдържа  витамин В17 могат да се сдъвкват направо, а други – да се смелят на кафемелачката и да се ползват като подправка на различни салати.  Пробвайте и ще видите колко е вкусна такава салата, подправена със силния и билково-горчивия вкус на кайсиевите ядки напр.

В кои храни има витамин В17?

1. Във ядките на черешите, прасковите,  нектарините, сините сливи, в семките на гроздето и на ябълките, в ядките на макадамията.

2. В ечемик, боб, леща, просо, нахут.

3. В трънката,  във  ягодки, малинки, боровинки, черници( сдъвквайте ги много добре, иначе не се усвояват от организма).

4. В много по-малка степен витамин В17 се съдържа в царевицата, лененото семе, някои тревички, люцерната,  филизите на шушулковите култури, а също в сорго и елда.

5. Имайте предвид, че само диворастящите горчиви на вкус  кайсии имат витамин В17, сладките  – не.