XI-тото издание на национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ събира 4000 участника

3
Добави коментар
stuklen
stuklen

Единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ дава сцена тази година на близо 4000 участници, от 64 български общини. 200…

Единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ дава сцена тази година на близо 4000 участници, от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на курортното селище Старозагорски минерални бани.

„Впечатлена съм, че всяка година желаещите да се включат във фестивалната програма са все повече, както и посетителите на събора“, подчерта ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Представянето на толкова широк форум на живия фолклор, на традициите ни, има за цел да привлече интереса на подрастващите, да ги запознае с традициите и обичаите, с песните и танците. Амбицията ни е всяка година да обогатяваме съпътстващите програми, за да бъдат подходящи за всяка една възрастова група“, допълни зам.-кметът по време на пресконференция днес по повод началото на събора.

Изключителни благодарности към Община Стара Загора за подкрепата изрази председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева. „Посещавам много подобни мероприятия, срещам се с представители на различни общини, но работната атмосфера, създадена в Стара Загора – няма такава на друго място.

Отличен пример за активната работа между администрацията и неправителствените организации е точно „Богородична стъпка“. По време на събора за принос към развитието на тракийската организация не само в Стара Загора, но и в България, ще бъде награден кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Той ще получи златен медал „Капитан Петко Войвода“, който е най-високото отличие за тракийците. Общински съвет Стара Загора ще бъде удостоен със специален юбилеен плакет, посветен на 120-тата годишнина на тракийската организация в страната“, подчерта Петра Мечева.

„Фолклорни състави и индивидуални изпълнители от 21 области на България ще се включат в престижния форум. Освен традиционната конкурсна програма, събитието тази година се отличава и с огромен брой съпътстващи прояви“, каза Диана Атанасова, началник Отдел „Култура“ на Община Стара Загора.

Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетният гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, фолклорният маестро Димитър Колев –дългогодишен диригент на ансамбъл „Загоре“ и композиторът Кирил Тодоров.

Участниците в конкурсната програма ще се изявяват на две сцени. Началото на програмата започва в 8.30 часа на 27 август, а официалното откриване на събора е от 11.30 часа. Специален гост на събитието ще бъде евродепутатът Ева Паунова.

От 18.00 часа, с фолклорен ревю – спектакъл „ Тракийска хубост“, на етнографа д-р Невена Даскалова, ще бъде дадено начало на специалната празнична вечер. На сцената ще излязат и гайдарят Стефан Янев и родопската певица Мария Каменова. Празничният концерт „120 години Тракийско движение в България“, с участието на Васил Михайлов, Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, е с начален час 19.00 часа. В 21 .00 часа ще бъде представена „Нестинарска магия от Странджа“ с Костадин Михайлов.

Конкурсната програма на втория съборен ден – 28 август, започва в 8.30 сутринта и ще продължи до 17.00 часа. В 16.00 часа, концерт ще изнесе Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а след това ще бъдат отличени участниците в тазгодишното издание на фолклорния празник. За първа година във форума се включва Прабългарска школа за оцеляване „ Бага–тур“. Стрелба с лък, езда с пони, меч и щит, въртене на бич са само част от атракциите, които багатурите ще предложат на зрителите и гостите на събора. Организаторите са помислили и за децата, които ще посетят форума.

Ще има демонстрация на древни обреди, обичаи и умения от старинния бит на траки и прабългари. Историята ще дойде с Пътуващото читалище „Бащино огнище“. В съпътстващите прояви на форума се включват и Регионалният исторически и Центърът за наука, култура и изкуство.

Традициите оживяват в Селския двор „Добра среща“. Посетителите ще имат възможност да се насладят на вкусни гюзлеми, Кара Верлерски качамак, билков чай и ръжено кафе.

Акцент в съпътстващите прояви е Улицата на занаятите. Бижута, керамика, накити, бижута и сувенири, дърворезба и предмети от рециклирана хартия, сухо плъстене на вълна, декупаж , розови продукти са само част от асортиментите, които ще бъдат демонстрирани на „майсторската“ улица.

В дните на събора, Община Стара Загора е осигурила безплатен транспорт до местността „Богородична стъпка“ за всички желаещи да посетят природния феномен.

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието, автобусите от градския транспорт ще се движат само по околовръстното шосе на курорта – пътя през хотелската част. Същите ще обръщат на разклона за село Сулица. Спирките на Старозагорските минерални бани ще бъдат: Лагера, Пощата, ПС „Марица изток“ и „Люляк“.

В събота, последният автобус за Стара Загора ще тръгне от Централния площад в 22.00 часа.

Организатори на XI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Кметство на Старозагорски минерални бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев 1952″ – Старозагорски минерални бани, със съдействието на Министерството на културата.

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове старозагорски минерални бани | фолклор | събор | Богородична стъпка

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!