За здрава коса

1
Добави коментар
magnit
magnit

Лятото дойде, a с него идва и промяната в гардероба ни. Проблемът е, че понякога нашата коса ни изненадва неприятно

Загубата на блясък и еластичност на любимата ни коса, съчетана с начупените или „цъфнали” връхчета, косопадът са само част от обичайните оплаквания при прехода от един сезон в друг. И това e напълно нормално, просто трябва да помогнем на косата си да възвърне отново своята здравина.

Как да стане това? 

 Подсилете вашата коса с няколко лесни стъпки:  Косата страда най-вече от студено и хладно време в комбинация със силните ветрове, резките спадове в температурата навън и в помещенията, дори носенето на шапка се отразява по един или друг начин на вида й.

Хубавата новина е, че това не е фатално. На първо време трябва да подрежете крайчетата, за да отстраните накъсаните или „цъфнали” връхчета. Това не само ще направи косата ви по-красива, но и ще й даде възможност да „диша”.

Следващата стъпка е да подхраните косъма с подходящи маски. Вземете под внимание, че маските трябва да бъдат съвместими с вида на косата, и освен това се иска постоянство (нанасяйте минимум 1 път в седмицата). Докато миете косата си, втривайте в нея  шампоана с кръгови масажиращи движения – така ще стимулирате скалпа и кръвообращението. Когато я сушите след това, задължително използвайте масла или лосиони, които ще я предпазят.

Спокойно, това e напълно нормално явление при прехода от един сезон в друг, както и през есента. В тези периоди се случва да се разделяме с повече от обичайните максимум 100 косъма дневно. Но нека това не ви плаши, защото е временно явление.

Има ли проблем?

За проблем се говори, когато имате по-обилен косопад. Имайте предвид, че това може да ви сполети не само покрай смяната на сезоните, но и от стрес или друга причина.

Първото, което трябва да направите при необичайно силен косопад, е да изключите по-сериозните причини или евентуални заболявания чрез консултация с лекар. Но умереното сезонно падане на косата не е заболяване. И бихте могли да ограничите щетите чрез подходяща терапия. За да съхраните косата си и да стимулирате растежа на новите косми, е важно да укрепите скалпа и корените на космите.

Освен външно, може да се погрижите за това и чрез промяна в храненето, като наблегнете на укрепващи косата храни (грозде, нар, боровинки, цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци, броколи, карфиол, моркови, домати, бирена мая, бобови култури, яйца, млечни продукти, пълнозърнести продукти, ядки, морски дарове, черен дроб, миди и морска риба, кисело мляко, зехтин) или всичко в което се съдържа витамин А и D.