Борисов: Не виждам в Европа решение на мигрантския въпрос

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Българският премиер отправи тежки критики към Европейския съюз по темата с мигрантите

Анкара естествен съюзник относно бежанската вълна, а в ЕС „панически“ се спасяват поединично. Това видя премиерът Бойко Борисов, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет вчера.

„Не виждам в Европа перспектива за решение на въпроса с мигрантите. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично“, заявява Борисов. 

„Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, обясни министър-председателят.

„Сърбите изкараха армията, заградиха границата заедно с нашите и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна. Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хил., ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало. Центровете са ни пълни. Това означава, че трябва да се мисли за нови, да се финансират, разбира се. И не виждам в Европа перспектива за решение на този въпрос. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, подчерта премиерът.

Виж още: Сърбия залови 2300 мигранти, идващи от България

Борисов уточнява, че за момента имаме уговорка с турската страна за връщането на нелегални имигранти. 

„Всички, които биват задържани в периметъра, и това излиза по сводките при вас като „предотвратени“, означава задържани на границата и приети обратно в Турция. Тъй като споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а „препятствани“ или „предотвратени“ са над 26 хил.“, обясни премиерът.

„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват, куп неща! Ние две нощи подред задържаме групи по 50-60 човека, които вече имат нова тактика. Един от тях, примерно, носи 300 грама хероин – един се жертва за другите 60. Но другите 60 стават свидетели. Задържаме ги и те вече са в България. Две нощи подред: снощи и предишната нощ. Казват: „Ние носим хероин“. Кой граничар няма да го задържи? И 60 души свидетели: „Да, той носи хероин“. И започва дълъг процес“, казва още Борисов.

По думите му за бежанците се харчи голям ресурс и в градовете, в това число за обезвреждане на изоставени багажи. 

„Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане, защото не може никой да си позволи да каже „Абе, това сигурно не е бомба…“, се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място“, подчертава премиерът.

Виж още: Трафикът на бежанци вече е ключов престъпен бизнес у нас

Борисов допълва, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е в Берлин на среща с германския си колега. 

„И тук въпросът не е да искаме пари или техника, разбира се добре дошла е, но ние имаме пари да си я купим. Въпросът е, че от никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност. Германия казва: „Ще върнем 20 хиляди на Унгария“. Унгария пък: „Ние ще ги върнем обратно на Балканите“. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава“, пита Борисов. 

„Аз истински се надявам ние като правителство максимално да сме консолидирани с партиите, които сме тук, с партиите, които ни подкрепят, и се надявам, че и политическата класа в България си дава сметка пред какво сме изправени. Действително в този момент е най-добре да си в опозиция и да може да раздаваш оценки, критики, да даваш акъл. Но реалностите са такива и изпитанията, на които ще бъдем и сме подложени вече – даже бъдещето време вече не важи, то е сега“, допълва той.

Виж още: Къде е следващият регион, заплаха за глобалната сигурност