По-слаби с чаша доматен сок на ден – Професионални спортни хранителни добавки – КСЕНОАНДРОГЕНИ

1
Добави коментар
dadan
dadan

Учени доказаха, че ежедневният прием на доматен сок, ни помага да отслабнем без да променяме режима си на хранене и трениране. Проучването е направено от Китайския Медицински Университет в Тайван, стартирайки с подбор на група клинично здрави жени, които да приемат ежедневно 280мл. доматен сок.

За проучването

Учените от Китайския Университет избрали 25 жени на възраст между 20 и 30 години, които приемали 280мл. доматен сок всеки ден, в продължение на два месеца. В началото и в края на тези два месеца учените измерили телесня състав и анализирали  кръвните проби на жените, участвали в експеримента. В това проучване не е била включена контролирана група с допълнителен прием на плацебо.

Резултатите

Суплементирането с доматен сок увеличило концентрацията на каротеноидът ликопен в кръвта на жените. Каротеноидът е съставката, на която доматът дължи червения си цвят. Човешкото тяло не е способно да абсорбира добре ликопен от свежи сурови домати, но го усвоява чудесно от домати, които са били термично обработени. За това вареният доматен сок, доматеното пюре и прахообразните миксове за сос са все идеални източници на ликопен.

Въпреки, че жените не са променяли режимът си на хранене, нито пък са тренирали повече от преди, те успели да загубят телесно тегло по време на експеримента. Процентът им телесни мазнини спаднал, обиколката на талията също намаляла. Колкото и малки да са разликите в измерването, все пак резултатите били статистически значими.

Суплементирането с доматен сок намалило синтеза на протеин MCP-1(протеин, който в неконтролирани количества оказва неблагоприятно влияние върху развитието на диабет, инфаркт и инсулт) и увеличило отделянето на антидиабетния инхибитор адипонектин.

Механизмът

Учените предполагат, че ликопенът (или неговите метаболити) стимулира ензима SIRT1 в клетките, който влияе върху по-бързото изгаряне на мазнините.

Заключение

„Благодарение на съставката ликопен, ежедневният прием на доматен сок в продължение на 8 седмици успешно намалил обиколката на талията и понижил нивото на холестерол в кръвта на млади и клинично здрави жени. От друга страна, намаленият синтез на MCP-1 и засиленото отделяне на адипонектин, превръщат ежедневният прием на чаша доматен сок в идеален метод за превенция на диабет, инфаркт, инсулт и др. “

 

Източник: Nutrition 10.1016