Предимства на удобния офис стол

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Столът е незаменим елемент от обзавеждането на всеки офис. Работата в офис е предимно в седнало положение, в продължение на много часове, затова удобният офис стол е задължителен, за ефективността и здравето на служителите.

Независимо дали работата е с компютър, печатна документация, комуникация по телефона и други офис дейности, тялото трябва да е в удобна позиция. Модерните офис столове има регулиране на височината, за да е подходяща за хора с различно телосложение, упражняващи разнообразна офис работа. Освен регулиране височината на седалката, различните модели столове може да имат и други механизми за настройка, според вида дейност, позиция или според хората, които ги използват.

Удобният офис стол е ергономичен, проектиран според анатомичните особености, за работа в седнало положение. Той трябва да има удобни подлакътници  и стабилна опора за гърба. Материалите, от които е изработен трябва да създават комфорт.

За балансираната мекота на седалката и облегалката се използва високо качествена полиуретанова пяна, с различна плътност. Модерните офис столове от висок клас, се изработват от дунапрени с чудесни, анатомични качества. Те поемат и разпределят тежестта на тялото равномерно и създават комфорт, уют и здравословна поза.

Облегалката на стола трябва да е така проектирана, че да поддържа гърба в S-образна позиция, която не го натоварва. Това е изключително важно, не само за предотвратяване на ежедневната умора  и болки в гърба, а и за да предпази от трайно увреждане на гръбначния стълб и всички последици от това.

Затова е абсурдно и недопустимо,  работещия да се върти на стола, опитвайки се да се пригоди към него и да търси удобно място в него. Столът е този, който трябва да се пригоди към човека, да му пасне като втора кожа, до степен да забрави за него и да се концентрира спокойно върху работата си. Удобен е този стол, на който не усещаш, че седиш и след ставането от него, се чувстваш нормално.

Не на последно място е важна и самата основа на офис стола. Обикновено това е конструкция с пет лъча, под които се намират колелцата. Тази основа трябва да е достатъчно стабилна и с необходимата ширина за да понесе тежестта и динамиката при използване на стола. Самите колелца трябва да се изберат според вида на настилката в офиса. За меки настилки се ползват твърди колелца и обратното – за твърд под се избират меки колелца на стола.