По залез наблюдаваме видимо сближаване на Юпитер и Венера

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази вечер ще наблюдаваме атрактивно астрономическо явление – видимо сближаване на Юпитер и Венера, съобщават от Института по астрономия към БАН. От нашите ширини танцът на ярките планети ще може да се наблюдава непосредствено след залез слънце.

Съединението им по ректасцензия ще бъде в 00:50 ч. официално време на 28 август, когато те ще бъдат на 0.1° една от друга (Венера на около 6′ северно от Юпитер). Тогава обаче за нас двете планети ще бъдат вече под хоризонта.

От нашата страна явлението ще се наблюдава тази вечер, в краткия интервал от около 30 минути до около 1 час след залез слънце (т.е. трудно, заради сиянието след залеза). Тогава Юпитер и Венера ще се виждат на ъглово отстояние около 12′, много ниско над западния хоризонт.

Днес Слънцето ще залезе в 19:52 ч. за Варна и в 20:09 ч. за София. Желаещите да наблюдават явлението трябва да потърсят място с нисък хоризонт в посока запад. С бинокъл двете планети ще могат да бъдат забелязани по-рано във вечерното сияние. Не много южно от Юпитер и Венера ще бъде видим Меркурий, но доста трудно.