Спреш ли да се учиш – мъртъв си

2
Добави коментар
Boryana_Antimova
Boryana_Antimova

Едно от най-трудните неща в остаряването е да губиш приятелите си, споделя актьорът с най-много номинации за „Оскар“ Джак Никълсън.

„Няма да се пенсионирам“, заяви той преди няколко години пред сп. „Плейбой“ и продължава в същия дух, въпреки че след броени месеци ще навърши 80 години. Джак Никълсън е смятан за едни от най-брилянтните американски актьори. Овладял е до съвършенство уменето да се въплъщава в тъмни персонажи и винаги успява да омагьоса зрителите с неповторимата си харизма и талант.

Джон Джоузеф “Джак” Никълсън (Jack Nicholson) е роден на 22 април 1937 г. Популярен е не само като актьор, но и като режисьор, продуцент и писател, и смятан за един от най-добрите в професията си. През цялата си кариера Джак Никълсън влиза в уникални и предизвикателни роли, много от които включват тъмни образи на невротик или психопат. Дванадесетте номинации за Оскар го правят най-номинирания актьор на всички времена.

Последната му роля – в “Как да разбера”.

Никълсън два пъти печели Оскар за най-добра мъжка роля, за „Полет над кукувиче гнездо“ и за „Колкото толкова“. Получи и Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля през 1983 за филма „Думи на обич“. Никълсън е добре познат с превъплъщения в ролята на „лошия“ – като Франк Костело в „От другата страна“, Джак Торънс в „Сиянието“ и Жокера в „Батман“ през 1989 г.

Единствено Джак Никълсън и Майкъл Кейн са актьори, които са номиниран за “Оскар” всяко десетилетие от 1960 до 2000 г. Има и 6 награди „Златен глобус“, а също и отличието „Kennedy Center Honor“ през 2001 г.. През 1994 г. е един от най-младите участници, на който е присъдена наградата на Американския филмов институт.

Коронната му роля – в “Полет над кукувиче гнездо”.

Детските му години са белязани от голяма трагедия – Джак така и не разбира до ден днешен кой е биологичният му баща. Роден е в Ню Джърси, син на вариетна танцьорка, Джун Франсис Никълсън (сценично име Джун Нилсон). Джун се омъжва за шоумена Доналд Фурсило (сценично име Доналд Роус) шест месеца по-рано в Мериленд, на 16 октомври 1936 г., въпреки, че Фурсило вече е женен. Той предлага да се грижи за детето, но майката на Джун – Етел настоява да се грижи за бебето, за да може Джун да продължи кариерата си. Доналд Фурсило твърди, че е баща на Никълсън, но като се жени за Джун, той е обвинен в многоженство.

Оскар за “Колкото – толкова”.

Биографът Патрик МакГилигън твърди в книгата „Живота на Джак“ („Jack’s Life“, че латвиецът Еди Кинг, мениджърът на Джун, може да е биологичният баща на Никълсън. Други източници предполагат, че Джун не е сигурна кой е бащата. Майката на Никълсън е от ирландски, английски и холандски произход, макар той и семейството му се самоопределят като ирладци.

Никълсън вярва, че неговите баба и дядо по майчина линия (Джон Джоузеф Никълсън и Етел Мей) са негови родители. През 1974 г. той открива, че неговите “родители” всъщност са баба му и дядо му, а сестра му в действителност е неговата майка, след статия във списание “Тайм”. По това време и майка му и баба му са починали (през 1963 и 1970 г., съответно). Никълсън заявява, че не знае кой е неговият биологичен баща, защото “Само Етел и Джун знаеха и никога не казаха на никого”.

“Вълк” – енигматична роля.

Според биографите му, именно този нерадостен старт на живота му е оказал влияние върху него – хъса и любовта, с които извайва всяка своя роля.

Ето и петнадесет цитата на най-номинирания за “Оскар” актьор:

♦Доволен съм от факта, че съм положил необходимите усилия. Това, от което винаги съм съм се притеснявал е, че може да се откажа, преди да дам всичко от себе си.

“Доблестни мъже”.

♦Дълго време се боях от това, да остана сам. Наложи се да свикна със самотата. Имаше моменти, в които имах нужда да пoговоря с някого, за да не полудея. Но сега обичам да съм сам. Честно. Самотата е голям лукс.

Жокерът от Батман – един от най-популярните му образи.

♦Не мисля, че хората имат ясна представа, какво в действителност е почивката и каква важна роля играе тя в техния живот.

Една от най-популярните му брилянтни роли – в „Невъзможно твой“ с Даян Кийтън.

♦Ще ви кажа нещо: Никога не давайте на хората най-добрите си съвети, защото те няма да ги последват, така или иначе.

“Думи за обич”.

♦Мразя съвети, всякакви, освен своите собствени.

“От другата страна”.

♦Мразя да давам съвети, защото знам, че хората няма да ме послушат.

“Относно Шмид”.

♦В момента, в който спираме да се учим, аз смятам че вече сме мъртви.

Първи Оскар за “Пет леки пиеси”.

♦Моята философия е: живей днес. Не оставяй несвършено онова, което искаш да направиш точно сега.

“Пощальонът звъни два пъти”.

♦Или светът те моделира, или ти моделираш света.

♦Ако мъжете са честни, биха признали, че всичко, което правят, и навсякъде където отиват е с цел да видят жени.

“Психотерапия”.

♦Ние вървим толкова бързо, колкото можем, винаги когато можем. Надпреварваме се с с времето, докато не свършим парите.

“Ритни камбаната с финес”.

♦Можеш да ме нараниш с истината, но никога не ме съжалявай, лъжейки ме.

“Сиянието”.

♦Когато съм със слънчеви очила аз съм Джак Никълсън. Без тях съм дебел и на шестдесет.

♦Знаете какво се крие дълбоко в сърцето ми, всичко вече е казано и направено. За това аз все още живея с илюзията, че основно хората гледат на мен като до многообещаващ млад актьор.

“Волният ездач”.

♦Едно от най-трудните неща в остаряването е да губиш приятелите си. В началото се започва тихо, спокойно – после твърде скоро става вече всеки месец; и не можеш да не си помислиш: “Кога камбаната ще удари и за мен?” На всичкото отгоре чувстваш непрекъснато как губиш близките си. В този етап от живота се усещаш сякаш на милиметър от смъртта. Плашещо е – кой иска да се изправи пред Господ и ярката бяла светлина? Аз знам, че определено не искам. Още не.