„Левски“ си намери богат собственик

19
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Спас Русев официално бе обявен за нов собственик на Левски. Новината съобщи един от досегашните акционери в „синия“ клуб Иво Тонев по време на Общото събрание в НДК.

62-годишният бизнесмен получава безвъзмездно акциите на тримата досегашни собственици на Левски Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов. Така от днес Русев вече е мажоритарен акционер и собственик на ПФК Левски.

„Новият собственик е един изключителен човек. Повече от 21 години работя в българския футбол. Смея да твърдя, че такъв човек не е имало в българския футбол до момента. Ние прехвърлихме безвъзмездно всички акции, които притежавахме, на господин Спас Русев,“ заяви Иво Тонев в последната си реч като „силен човек“ в клуба.

Тонев бе категоричен, че е запознал в детайли Русев с това, което придобива.

А ето и накратко неговата биография. Новият собственик на Левски – Спас Русев, е от Перник, роден е на 4 юни 1954г. От 1991г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България. Между 1991 и 1992г. е съветник на президента Желю Желев.

Твърди се, че е един от собствениците на БТК и в топ 5 на най-богатите българи.

Русев е съосновател и председател на борда на директорите на една от най-успешните български ИТ компании – „Tелелинк” ЕАД.

Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”.

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.

През 2012г. Русев купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро.

В свое публично изказване бизнесменът заявява: „Мога да се обадя на който и да е политик в България”.

Иначе в английската столица Русев е известен като филантроп. С жена си Диляна Русев са колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития.

Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.