Това е България! България на добрите новини (26.08-02.09.2016 г.)

4
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (26.08-02.09.2016 г.)

Ето ги – тук са, много са и връщат вярата. Хубаво е, че ги има. Още по-хубаво е, че много хора имат сетива за тях. Добрите новини тази седмица:

Десет от най-популярните български забележителности намериха място в класация на сайта  Global Grasshopper. Подреждането е направено журналиста Елис Шуман, който е обиколил страната ни и е разказал за местата, които са впечатлили най-мниго. В класацията на журналиста попадат седемте Рилски езера, Велико Търново, Мелник, Несебър, Копривщица, Белоградчишките скали, Пловдив, Созопол, Рилският манастир, като специално внимание е обърнато и на българското Черноморие. 

Българският игрален филм “Потъването на Созопол” триумфира на Независимия международен филмов фестивал в Прага PIFF 2016. Това съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Филмът взе голямата награда „Златен орел”, Костадин Бонев беше отличен със златна статуетка за най-добър режисьор. Третата награда отиде при Константин Занков  – златна статуетка за най-добра операторска работа. Филмът е направен по едноименния роман на Ина Вълчанова.

Започва реставрацията на Шишмановата баня във Велико Търново, която е от периода на Второто българско царство. За превръщането на тази национална недвижима културна ценност в туристически обект ще бъдат вложени близо 725 хил. лв. безвъзмездна финансова помощ, отпусната от Норвегия.  Шишмановата баня се намира в стария квартал “Асенов”, където се реставрирани и експонирани четири средновековни църкви и тя ще стане част от този туристически маршрут. Наречена е Шишманова, защото се смята, че е от времето на последния български владетел преди падането на столицата Търновград под турско робство – цар Иван Шишман.

Златен медал от международната олимпиада по математика в Сингапур спечели Божидара Амуджиева. От всички участници в олимпиадата Божидара е извоювала златния си медал с най-висок резултат в своята възрастова група. В международното състезание се включиха общо 760 ученици. България беше представена от 11 математици, спечелили 11 медала, 7 от които златни.

Kубрат Пулев отново e претендент за световната титла. Промоутърската компания на Кобрата е получила оферта за мач срещу световния шампион на Международната боксова федерация (IBF) Антъни Джошуа. Това съобщи ексклузивно пред NOVA собственикът на компанията Кале Зауерланд. Сега започват преговори между двамата промоутъри. Ако се споразумеят, мачът е предвиден да се състои на 25 ноември в Англия.

“Българското производство нараства през последните години”, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Той обясни, че на пазара има добро предлагане на родни продукти, въпреки че темповете на растеж са ниски.  

От следващата седмица пътуването с градския транспорт в Бургас ще става чрез електронен билет. Нововъведението влиза в сила от 7 септември. Всички автобуси в черноморския град вече са оборудвани с валидатори, които са монтирани до шофьора. Досегашните контрольори вече ще изпълняват функциите на стюарди, които ще информират пътниците и ще им помагат да се справят по-лесно и бързо с новата система. Електронните карти ще се зареждат от специални автомати, разположени на 7 ключови места в града.Билет ще може да се купува и направо от шофьора, но той ще бъде на по- висока цена.

Група български ученици си спечелиха правото да бъдат част от програмата за обучение в Космическия лагер в Измир. Те показаха завидни умения по математика и английски език и със своите видеоесета бяха сред избраните 170 деца за едноседмично космическо приключение. Автентични костюми на астронавти, упражения на симулатори, компютърни експерименти и какво ли още не – това ги очакваше в Турция, предаде БНТ.

Актрисата получи приза за ролята си в романтичната комедия “11А”. Той й беше връчен на престижния кинофестивал Bridge Of Arts, който се проведе между 23 и 29 август в Ростов на Дон. Яна Маринова мина по червения килим заедно с продуцента на филма Христо Христов, а след това получи голямото отличие. Лентата на Иглика Трифонова “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” беше отличен с Гран при в състезателната програма за игрални филми. .

Безплатен топъл обяд за 80 социално слаби граждани осигуряват в Сапарева баня по проект. Социалната услуга ще се извършва в периода от 1 септември 2016 г. до 30 април 2017 г. и е на стойност 33 598.40 лв.
Обществена услуга е предназначена за хора в неблагоприятно обществено положение – лица и семейства на месечно социално подпомагане; с доказана липса на доходи и близки; самотно живеещи, получаващи минимални пенсии; хора, подпомагани с целеви помощи за отопление, майки с месечни помощи за отглеждане на дете до една година, хора, получили еднократна целева помощ в началото на учебната година; лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение. Храната ще се предоставя от местния социален патронаж.

Нов завод за ремонт и производство на локомотиви и мотриси ще бъде изграден край Русе, като местната компания „Експрес сервиз“ ще инвестира общо 12,6 млн. лева на два етапа в съоръжението. През първия етап ще бъдат вложени 5,6 млн. лв. в изграждането на депо за ремонт на локомотиви. То ще позволява ремонт на 8 машини едновременно и ще осигури 60 нови работни места. През втория ще бъде построено депо за ремонт на електрически и дизелови мотриси за 7 млн. лв., което ще осигури 40 нови работни места.

След 16-годишно прекъсване държавата започна изграждането на втория язовир за питейни нужди. Вече е подписан договора за строителство на яз. „Луда Яна“ в община Панагюрище. Проектът е на стойност 56 млн. лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

С 22 хил. са повече работещи у нас през второто тримесечие на 2016 година, спрямо същия период на миналата година. Ръстът на заетите лица е концентриран в Южна България. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, посветен на заетостта през второто тримесечие на 2016 година.

Българите в чужбина ще имат възможност да подновяват изгубена или повредена шофьорска книжка по електронен път. Това става с промените в правилника за издаване на българските лични документи, приети в МС. Българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на моторно превозно средство с ново свидетелство със същата валидност по електронен път. Това ще става чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на МВнР. Изисква се обаче да притежават електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети биометричните им данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

Лекари от плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски” извършиха поредна уникална операция. Екипът ортопеди, воден от проф. д-р Вихър Ковачев, оперира 65-годишна пациентка от Велико Търново. След тежка инфекция се налага ампутация на крайника. По време на 5-часова операция екипът на проф. Ковачев успява да направи реконструкция на бедрената кост по уникален за момента в България метод изправят пациентката на крака. Тя вече ходи, изписана е, придвижва се с ортеза при запазен крайник. 

Статия за Пловдив влезе сред петте най-четени материала във Financial Times. “Имиджът на страната като част от “дивия изток” се заличава след влизането й в ЕС, което окуражава западните инвеститори да потърсят развитие на бизнеса си и в тази част на Европа“, пише вестникът. Ниските нива на безработица в региона, добрите условия за развитие в сферата на логистиката, автоиндустрията и софтуера, както и ниските данъци в България също са сред причините зад развитието на Пловдив като място за бизнес.

Дамският хор “Библиофония” спечели първа награда на фестивала за хорово изкуство в категория “Обработен фолклор” от Международния форум “Българско Наследство”, който се проведе в Балчик. В него участваха 600 фолклористи. Целта на престижното музикално събитие е да популяризира българското наследство – език, религия, култура, традиции, фолклор. Диригент на хор „Библиофония“ е Дончо Донев.

Актрисата Доротея Тончева получи наградата за цялостен принос на филмовия фестивал във Варна “Любовта е лудост”.”Много от хората, които виждам на екрана вече ги няма. Това бяха мои приятели и винаги си мисля за тях с голяма любов. Затова казвам, че приза, който тази вечер получавам, не бих могла да го имам, ако не съм се докоснала до тези хора. Много е важно да имаш стабилни партньори, приятели, колеги, за да можеш да се опреш на тяхното рамо“, каза Тончева при получаването на отличието. То й бе връчено от Мирослав Боршош. “Любовта е лудост” продължи до 2 септември. В конкурсната програма бяха показани 12 заглавия, а извън нея зрителите имаха възможност да се насладят на още над 80 филма.

Започна строителството на нов 24-километров участък от автомагистрала „Струма“ – между Кресна и Сандански. Той се финансира от новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014-2020 г.) В участъка ще бъдат изградени 2 пътни възела – „Струмяни“ и „Сандански“, както и 25 големи съоръжения – мостове, надлези и селскостопански подлези.

Габриела Антова спечели сребърен медал на европейското първенство по шахмат за момчета и момичета до 18 години в Прага. Състезателката на “Шах XXI” (София) с треньор Стефан Стойнов раздели второ пето място в групата при момичета до 14 години със седем точки от девет кръга, но беше с най-добри показатели и взе среброто.

Рекордните 1.1 млн. туристи са посетили България през юли, което е увеличение с 21% спрямо същия месец на миналата година. Заедно с данните за юни броят им достига 1.8 милиона. Очакванията на туроператорите са 2016 г. да е една от най-силните за българския летен туризъм. Най-много чужденци идват от Русия, за двата летни месеца на тази година посещенията оттам са надхвърлили 280 хил. Растат посетителите от всички членки на общността, с изключение на Испания и Словения. Най-осезаемо е увеличението при Франция и Чехия, където на годишна база ръстът надхвърлят 100%. За първите два месеца от активния летен сезон страната е посетена близо 250 хил. пъти от германски туристи. Над 110 хил. посещения има от Румъния и Полша.

Костите на Балкана“ е озаглавена снимката на деня на National Geographic в предпоследния ден на август. Кадърът е от местността край прохода Шипка, станал арена на много сражения в края на XIX в., отбелязва изданието.
Автор на снимката е фотографът Веселин Атанасов. Мрачните цветове и пожълтялата клонка в центъра на композицията напомнят за наближаващата есен. В началото на месеца New York Times използва за своята публикация по повод небесното явление „Персеиди“ снимка от известния български фотограф Николай Дойчинов. Кадърът бил заснет близо до Пирдоп през август миналата година.

Планира се изграждането на мрежа от велоалеи, която да обхваща всички населени места в община Бургас. По проекта вече са изградени около 60 км. Тенденцията е да се обхванат и всички населени места в Бургас, за да се даде по-голяма възможност на хората, които предпочитат този вид транспорт да могат по-безконфликтно да се придвижат с велосипед. Градът се разширява и от общината имат идея да се даде възможност всяко населено място в града да има собствена мрежа от велоалеи. Според наличния бюджет за 2017година ще се прецени къде и колко велостанции да бъдат изградени.

Хората в неравностойно положение съвсем скоро ще имат равен достъп до всички нива на сградата на Община Харманли, безпроблемно ще се възползват от административните услуги и ще имат възможност да ползват асансьор, за да стигнат до заседателната зала на Общински съвет и да присъстват на заседанията. Община Харманли кандидатства с предложение за осигуряване на „Достъпна среда в сградата на Община Харманли чрез изграждане на асансьор“ в кампанията на МТСП и проект „Красива България”. Стана ясно, че въпреки големия брой – 70 подадени проекти, идеята на местната администрация е една от 17-те одобрени и ще бъде финансирана. Проектът е на стойност близо 170 хил. лв., а съфинансирането от общинския бюджет е едва 10% от цялата сума. 

Сaги Абитбул е 25-годишен израелски продуцент и DJ, който завладя българския и световен музикален ефир с последния си проект „Stanga”. В песента са включени български гласове от „Чичовите конье”. Продуктът се появя като клубна версия в началото на тази година, но едва преди две седмици диджеят пуска видео към песента и тя се превръща в тотален хит. За тази седмица това е най-търсената песен в България, а в южната ни съседка Турция е популярна от седмици. Първата версия на парчето има над 7 милиона гледания в YouTube, но със сигурност това е само началото.