Седемте водни чудеса на света

2
Добави коментар
Boryana_Antimova
Boryana_Antimova

Най-красивите, зрелищни и популярни водопади на планетата.

Има хора, които биха прекосили земното кълбо, за да се насладят на величието и красотата на един водопад. Правени са много класации на тези природни чудеса – по височина, ширина, по обем и т.н. Но има седем водопада в света, които са толкова красиви и зрелищни, че спокойно могат да се нарекат “Седемте водни чудеса на света и привличат всяка година милиони туристи. Сред тях най-известен у нас е Ниагара, благодарение на пътеписа на Алеко Константинов.

Игуасу – Аржентина, Бразилия

Водопадите Игуасу се намират в Южна Америка. „Игуасу“ означава „Голяма вода“, от индиански произход е и идва от племената тупи или гуарани. Със своята удивителна големина (от 500 до 6500 m³/s) водопадите са 2 пъти по-пълноводни от Ниагара.

Намират на границата между Аржентина (80%) и Бразилия (20%) и са образувани преди 120 милиона години. Те са съвкупност от около 275 водопада, създадени от река Игуасу и Парана непосредствено до устието ѝ. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Дяволското гърло“. Водопадите са само част от бразилския национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света.

Огромното количество водопади, разположени под формата на подкова с дължина 2700 m, привличат над 700 хиляди туристи всяка година. Това е един от най-посещаваните туристически обекти в Южна Америка.

В зависимост от състоянието на водната маса в реката, броят на водопадите варира от 150 до 300, а височината им е между 40 и 82 m.

Ниагара – САЩ, Канада

Ниагара е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Ниагара се състои от три части: Подковата (на английски: Horseshoe, Подкова, чете се Хорсшу, понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Ниагарските водопади са популярни в целия свят не толкова заради височината си, колкото заради красотата си. Подковата е с височина 57 м, а Американският водопад – от 21 до 31 м. Най-широк е Подковата – 790 м, а Американският – 320 м.

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е и ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Водопадът се намира между градовете-близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада) и е популярна туристическа дестинация вече повече от столетие.

Гюдълфос – Исландия

h

Гюдълфос (на исландски: Gullfoss) е най-популярният водопад в Исландия. Името му буквално означава „Златният водопад“. Намира се на 120 км южно от столицата Рейкявик и всяка година е посещаван от множество туристи. Висок е около 32 м и е на няколко нива.

Гюдълфос е каскада на река Хвита и е един от най-мощните водопади на територията на Европа със своята двойна каскада от 105 фута. Водопадът е част от глетчеровата река Хвита, известна като Бялата река.

Каньонът, в който падат водите на Гюдълфос, е широк около 2,5 км, а на дълбочина достига до цели 70 метра. Гюдълфос е съставен от два отделни водопада. От горния водата пада от височина 21 метра, а от по-ниската част водните маси се стичат от 11 метра към 70-метровото корито.

Гледката на водопада Гюдълфос е особено пленителна през зимните месеци, когато всичко е обвито от сняг и ледени блокове. Предполага се, че исландската забележителност се е образувала в края на последния ледников период при проливните наводнения от ледниковите изблици.

До Гюдълфос има музей, в който посетителите могат да научат повече за неговата история.

Йосемити – Калифорния, САЩ

Йосемити (Yosemite Falls) е най-голямата атракция на едноименния национален парк Йосемити в Калифорния. Това е най-високият водопад в Северна Америка със своите 700 м височина на водния пад.

Освен първенец за континента, водопадът Йосемити е и един от най-високите в цял свят. Допълнителен плюс е лесната достъпност. Най-добре е да се посети в края на пролетта, когато водният поток е в своята най-върхова точка.

Точната височина на тази природна забележителност е 739 м, което я нарежда на шесто място в света по големина на водопадите. Според някои Йосемити е седми, имайки предвид наскоро открития Кокта Катарктс, образувал се в южноамериканската страна Перу и достигащ до 771 метра.

Често го определят като двудялов, но той всъщност се състои от 3 водни сегмента. Първият дял пада сред дивните скали от 425 м височина. От основата на долината до него водят стръмни пътеки. Маршрути има и от други части на националния парк, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство.

Вторият пласт са красива серия на каскади пада от височина 205 м. Този дял е добре видим от долните части, затова често остава почти незабелязан.

Най-ниската долна част е и най-популярната картина на целия природен феномен. Тук водата пада от височина 97 м. От тази част водни маси се вливат в река Мърсед.

Кайетур – Гвиана

Водопадът е разположен на река Потаро в западната част на Гвиана, близо до границата с Венецуела. Това е един от най-големите и най-зрелищните водопади в света.

Кайетур е висок 226 м, което означава, че той е около 5 пъти по-висок от Ниагарския водопад в Северна Америка и 2 пъти по-висок от водопада Виктория в Африка.

Кайетур е не само сред най-високите, но и сред най-мощните водопади в света. Всяка секунда той излива повече от 1263 куб. м, което е близо 2 пъти повече от Ниагара. По време на дъждовния сезон обаче количеството е значително по-голямо. Тогава Кайетур се нарежда сред най-пълноводните водопади в света, заедно с Виктория (между Замбия и Зимбабве), Бойома в ДР Конго и Джог в Индия.

Кайетур се намира в едноименен национален парк, който обхваща района около водопада.

Анхел – Венецуела

Anhel (на испански Salto Ángel, по името на Джеймс Ейнджъл) или Керепакупай меру (на пемонски език Kerepakupai merú- „водопад на най-дълбокото място“) е най-високият водопад на Земята (979 м). Разположен е на река Чурун, малък приток на река Ориноко, на територията на Венецуела, на известното тепуи Ауянтепуи.

Наречен е на американския авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл, който го „открива“ на 16 ноември 1933 г. и го прави известен пред целия свят. На 20 декември 2001 г. президентът Чавес се изказва в защита на името Керепакупай меру, но впоследствие се отказва от официално преименуване.

Официалната височина е определена след проучване на Националното географско дружество през 1949 г. До самия водопад се стига по река за 24 часа. Много често, обаче, ентусиазмът на туристите угасва, след като видят величествения Анхел, забулен в гъсти облаци и изпарения. През периода на суша (от януари до май), водопадът е тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но в дъждовния период (от юни до декември) той е много мощен и живописен.

Виктория – Замбия, Зимбабве

Това е група от водопади на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от местните езици означава „гърмящ дим“). Племената, които започвали да се заселват по тези места в края на I век, може би дълго не са подозирали, че гърми спокойно течащата, разлята около безброй острови река, която неочаквано се хвърля в тясна дълга пропаст, за да продължи пак така спокойна и пълноводна по пътя си на изток през Централноафриканското плато към Индийския океан.

Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Африка. Намира на около 1 000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези, и нарушава традиционните представи с това, че водната маса не набира скорост към ръба, а от ленива река равнината се превръща за миг в бучаща стихия. Другата особеност е липсата на езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута.

Между еднакво високите си отвесни стени, раздалечени на места на 30, а другаде на 80 метра, Виктория е над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от Ниагарския водопад. Завесата от буйно разпенена вода по северната стена достига до 120 m, където се кълбят облаци от пръски, скриващи от погледа дъното на водопада. Все по-рехави във височина, тези облаци се издигат понякога до 400 m и, носени от вятър като струя на шадраван, оросяват дъждовната гора покрай южната страна.

Виктория и площта около водопада е включена в два национални парка — “Гърмящият дим” в Замбия и “Виктория фолс” (Victoria Falls) в Зимбабве. Тропическата растителност, грижливо подържаните алеи и сенчести места за отмора, заедно с хабитата на антилопата импала, превръща Виктория в главна туристическа атракция.

Водопадната завеса си има дялове с различни имена – Главен водопад, Водопад на дъгите, Дяволски водопад и Източен водопад. От северната стена племето тонга имало някога обичай да хвърля на боговете долу жертвени животни, за да измоли дъжд. Впоследствие селищата близо до водата били изоставени, тъй като тропическата треска едва не ги обезлюдила. Пътеката по ръба на бездната извежда над Кипящия котел, което събира сякаш последната ярост на падащата вода. Досами него под прав ъгъл към водопада каньонът е пресечен от моста на железопътната линия, построена в края на века като част от проекта за свързване на Северна с Южна Африка. Казват, че грохотът на водопада заглушава шума от влака.

Според някои изчисления Виктория е най-големият водопад в света. Широк е 1,7 км и е висок между 90 и 107 м. Виктория е част от 2 национални парка и е една от най-известните туристически дестинации в Африка. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Водопадът е също едно от Седемте природни чудеса на света.

Райското пръскало – България

Той като говорим за водопади и се намираме в България, нека споменем и Райското пръскало.

Райско пръскало, Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад се намира на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият водопад на Балканския полуостров. Разположен е в Стара планина под връх Ботев.

Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 м.

Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай — изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.