Сифилисът погубил Колумб и Шекспир – EMS BG

2
Добави коментар
Alesis
Alesis

Фридрих Ницше – немски мислител, класически филолог, композитор, поет, създател на самобитно философско учение. Творческата дейност на Ницше се сринала в началото на 1889 г. заради “размътен мозък”. Съществуват няколко версии, обясняващи причината за неговата болест, сред които е възможно заболяване от невросифилис, провокиращ безумието му. Според някои данни в живота си Ницше по-скоро е бил асексуален, но в младостта си бил изнасилван от братовчед си – сексуален маниак, заради което се и разболял.  Мао Дзедун – този китайски диктатор бил патологичен развратник и по спомените на неговите съвременници, постоянно участвал в оргии. Според една от версиите уж придържайки се към окултното поверие, че ако съумее да “обезчести” хиляда девственици, ще придобие безсмъртие. В действителност китайският лидер бил известен със своята нечистоплътност, често предпочитал не да се мие като нормалните хора, а само да се обтрива с мокра кърпа. Не обичал да се обръща и към лекари. Затова вече в напреднала възраст му открили цял букет занемарени болести, в т.ч. и венерически.

Христофор Колумб – освен че е открил Америка, е допринесъл и с още нещо. До времето на Колумб сифилисът бил болест изключително на Западното полукълбо. Обаче и самият капитан, и неговият екипаж, имали сексуални отношения с туземците, “пипнали” тази страшна болест и я пренесли в Европа. И скоро след това тя се превърнала в истинска епидемия.

Ейбрахам Линкълн – разбира се, всеки, който малко или много е запознат с историята, знае, че Линкълн няма как да е умрял от сифилис, защото е бил застрелян от поддръжници на южняците в театъра по време на представление. Според изследователите обаче здравето на Линкълн по това време вече е било силно подкопано от сифилиса. Както признавал самият президент в неофициални разговори, заразила го неизвестна девойка, още едва навършил 26 години. Впоследствие от сифилис заболяла и първата дама на САЩ Мери Тод, както и трите деца на Линкълн, които умрели от сифилис в ранна възраст. Самият Линкълн дълго и безуспешно се лекувал от измъчващата го болест.

Иван Грозний – бракът на 17-годишния Иван и прекрасната девойка Анастасия бил от най-успешните. Царят много обичал красивата си съпруга и за 13 години съпружески живот им се родили 6 деца, четири от които скоро умрели. А когато умряла и самата царица, нравът и пристрастията на царя силно се променили. От любящ семеен човек той се превърнал в необуздан любовник и страшен диктатор. Като обезумял започнал да се среща с много жени. Садизъм, маниакално недоверие към хората, неконтролируема ярост – всичко това било следствие от сифилиса. Но най-страшното деяние на болния царски мозък станала разправията със собствения му син, когото той убил. След това изпаднал в още по-голяма депресия. Уилям Шекспир – животът и смъртта на световноизвестния писател са обвити в множество загадки. Изследователите на неговата биография отбелязват, че на 36 години почеркът му много се променил, което е свидетелство за тремор заради заболяването. Шекспир е описвал подробно болестта сифилис и в пиесите си, което според историците показва, че той самият е страдал от нея. 

Ван Гог – влюбил се в жена с леко поведение, която според историците му е “подарила” сифилиса. На Ван Гог приписват епилепсия, шизофрения, деменция и шум в ушите, предизвикани от възпаление. Според слуховете заради шумовете, които не му давали покой, той отрязал ухото си. Според друга версия Ван Гог отрязал ухото си след скандал с Гоген, като твърдял, че не изпитва никаква болка. Пол Гоген – при него болестта сифилис била напълно доказан факт. Заразил се във Франция, а разхайтеният живот на островите само задълбочил болестта му. Язвите се разпространили по целия му болен крак, а след това се прехвърлили и на другия крак. Гоген втривал в тях арсен, омотавал ги в бинтове, но болестта прогресирала, след което изведнъж се възпалили очите му. Лекарите уверявали, че това не е опасно, но той вече не можел да пише в такова състояние. Тъкмо пооправили очите и краката пак започнали да го измъчват. От болкоуспокояващите затъпявал, щом опитал да се надигне, му се завивало свят и губел съзнание. От време на време вдигал висока температура. Хората дори избягвали дома му, мислейки, че е болен не само от сифилис, но и от проказа, въпреки че не било така. Освен всичко друго получавал и силни сърдечни пристъпи. Страдал от задушаване и храчел кръв.

Влезте във форума ни и научете всичко за сифилиса! ТУК

Ги дьо Мопасан – френски писател, автор на забележителни разкази, романи и повести, човек с аристократична закваска, Дон Жуан, любовният му списък включвал повече от 300 жени…Въпреки краткия си живот – починал едва на 42 г. в психиатрична болница недалеч от Париж. Мопасан се заразил от сифилис на около 25 години от една от многобройните си приятелки и само след година се появили първите симптоми: започнали да му опадат косите много бързо, силите започнали да го напускат, засилвали се болките. От тях се спасявал само с наркотици, към които бързо се пристрастил. Но най-силно пострадала психиката му. Страдал от кошмари и халюцинации. Мопасан разбира, че го обхваща безумие. След поредния пристъп, когато се опитал да се самоубие, майка му го настанила в психиатрична болница, където починал само половин година след това.

източник: www.blitz.bg