Тази седмица НАСА ще изстреля възвращаема мисия до астероид!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 05 Септември 2016

Посещения: 24

На 29-ти август автоматичната междупланетна станция на НАСА „Озирис-Рекс“ беше монтирана към своята ракета „Атлас-Центавър“. Credit : NASA/Kim Shiflett

5 септември 2016 г. 09:20 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, на 9-ти септември (петък) в 02:05 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал, Флорида, се очаква да излети космическата ракета „Атлас 5“ с ускорителен блок „Центавър“ и автоматична междупланетна станция на НАСА „Озирис-Рекс“.

„Озирис-Рекс“ ще пътува към астероида Бену в продължение на близо две години, след което през август 2018 година ще влезе в неговата орбита. През 2019 или 2020 година станцията ще вземе проби от неговата повърхност и ще започне своя път обратно към Земята. Завръщането е планирано за 2023 година.

Това е първата възвращаема мисия на НАСА до астероид, но не е първата такава мисия в историята на космонавтиката – през 2010 година на Земята се върна успешно японската мисия „Хаябуса“ с проби от астероида Итокава, а през 2014 година излетя „Хаябуса 2“. „Хаябуса 2“ ще влезе в орбита около астероида Рюгу през юли 2018 година, така че се очаква 2018-та и 2019-та да са години, в които човечеството активно ще изучава астероидите.

Но сега се връщаме към мисията на НАСА, която ще излети скоро. Защо агенцията е избрала астероида Бену? Бену е близкоземен астероид с екваториален диаметър 500 метра и полярен диаметър 510 метра. Предварителните проучвания показват, че той е богат на въглерод и може би дори органични съединения. Възможно е да е останал непроменен след своето формиране преди 4.5 милиарда години. Така учените са на мнение, че той е ключ за разкриването на загадките на най-ранната биологична еволюция, от времената, когато почти няма съществени фосилни находки на Земята.

Освен всичко това Бену е един от потенциално опасните астероиди, с известен шанс да се сблъска със Земята през късния 22-ри век. Така че неговото изучаване би дало насоки за това как да се проведе бъдеща космическа мисия, която да го отклони от траекторията.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/