Десетки пострадали след атака с химическо оръжие над Алепо

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Не за пръв път властите в Сирия са обвинявани, че използват химическо оръжие спрямо собственото си население

Десетки отровени с химическо оръжие в Алепо. В социалните мрежи и местни медии се появиха съобщения за отровен газ, използван среюу голямо предградие на сирийския град. Става въпрос за барели с хлор, които ранили около 80 души.

Според Би Би Си отговорността за атаката е на сирийските власти, които са използвали химическо оръжие, хвърлено от хеликоптери. В социалните мрежи бяха публикувани кадри на жители на Алепо, сред които много деца, които дишат с кислородни маски.

През август обаче разследване на ООН установи, че правителствените сили са използвали газ хлор най-малко два пъти. Властите в Дамаск винаги са отричали, че притежават химическо оръжие.

Виж още: В Сирия вече няма деца, само малки възрастни

Информацията за нападението с химическо оръжие над Алепо идва на фона на доклад на ООН за качеството на живот в страната.

Виж още: Малкият Омран – новото лице на жертвите в Сирия

600 хил. сирийци живеят в нечовешки условия

Според данните ООН, обхващащи периода 10 януари – 20 юли 2016 г., около 600 хил. сирийци в момента живеят в нечовешки условия. Става въпрос за жителите на градове и села, които се намират в окупация. 

В документа се посочва още, че само от началото на т.г. броят им се е увеличил с около 100 хил. души. В трудни за живот условия в момента се намират около 6 млн. граждани на Сирия, които буквално водят борба за оцеляване, пише още в доклада на ООН. 

В документа се отбелязва още, че независимо от известното подобряване на хуманитарната обстановка на определени места и повишаването на достъпа на хуманитарните доставки след постигнатото спиране на огъня от февруари тази година, липсата на непрекъснато сътрудничество между отделните враждуващи страни води до сериозни нива на недояждане сред хората и растяща смъртност. 

Виж още: Поне 20 години са нужни за възстановяване на Сирия

От началото на конфликта в страната до момента около 5 млн. сирийци са били принудени да напуснат страната си. Според данните на ООН около 4 млн. от напусналите границите на Сирия в момента живеят като бежанци в съседни на родината си страни. Около 500 хил. пък са тези, които са потърсили убежище в Европа.

Докладът на ООН идва малко преди сирийските опозиционни лидери да се срещнат в Лондон, за да направят нов опит конфликтът в Сирия да бъде прекъснат политически.