УСПЕХ! НАСА изстреля мисия Озирис-Рекс на двупосочно пътешествие до астероида Бену!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 09 Септември 2016

Посещения: 23

Космическата ракета „Атлас 5“ благополучно изведе „Озирис-Рекс“ на път към астероида Бену. Credit : NASA TV

9 септември 2016 г. 03:05 ч.

Светослав Александров. След безпроблемно обратно броене космическата ракета „Атлас 5“ благополучно излетя от космодрума Кейп Канаверал в 02:05 ч. българско време и изведе на път към астероида Бену роботизираната междупланетна станция „Озирис-Рекс“.

Това е най-голямата възвращаема мисия на НАСА от епохата на лунните експедиции „Аполо“. В периода между 1969 и 1972 година астронавтите на мисиите „Аполо“ успешно доставиха на Земята общо 382 килограма скали от Луната. Ако всичко мине наред, „Озирис-Рекс“ ще трябва да се завърне през 2023 година с приблизително 2 килограма проби от астероида Бену.

Изстрелването на „Озирис-Рекс“ бе второто междупланетно изстрелване за 2016 година. По-рано през годината на 14 март Русия благополучно изведе на път към Марс руско-европейската мисия „ЕкзоМарс-2016“.

Ето как „Озирис-Рекс“ бе въведен на правилната траектория. Когато обратното броене достигна до 0, основният двигател на първата степен и твърдогоривният страничен ускорител се запалиха. Две минути и 19 секунди от началото на полета се отдели твърдогоривният ускорител. На четвъртата минута основният двигател на първата степен приключи работата си и двигателят на ускорителния блок „Центавър“ проведе своето първо запалване. Тридесет секунди от началото на запалването на „Центавър“ се отдели обтекателят на ракетата. Осем минути продължи това първо запалване, след което „Центавър“ и „Озирис-Рекс“ прекараха 21 минути в пасивен полет. След това двигателят на „Центавър“ се запали благополучно за втори път за още седем минути и с това въвеждането на „Озирис-Рекс“ по междупланетна траектория приключи. Отделянето на „Озирис-Рекс“ от „Центавър“ беше проведено на 15-тата минута след края на второто запалване.

„Озирис-Рекс“ ще пътува към астероида Бену в продължение на близо две години, след което през август 2018 година ще влезе в неговата орбита. През 2019 или 2020 година станцията ще вземе проби от неговата повърхност и ще започне своя път обратно към Земята. Завръщането е планирано за 2023 година.

Бену е близкоземен астероид с екваториален диаметър 500 метра и полярен диаметър 510 метра. Предварителните проучвания показват, че той е богат на органични съединения. Възможно е да е останал непроменен след своето формиране преди 4.5 милиарда години. Така учените са на мнение, че той е ключ за разкриването на загадките на най-ранната биологична еволюция, от времената, когато почти няма съществени фосилни находки на Земята. Освен всичко това Бену е един от потенциално опасните астероиди, с известен шанс да се сблъска със Земята през късния 22-ри век. Така че неговото изучаване би дало насоки за това как да се проведе бъдеща космическа мисия, която да го отклони от траекторията.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/