Фаворити за „Оскар“ сред лауреатите във Венеция

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Ема Стоун, Андрей Кончаловски, Том Форд и филм от Филипините сред наградените на 73-тия кинофестивал

Филмът със „Златна мечка“ от Венеция 2016 е Ang Babaeng Humayo (Жената, която си тръгна) на реж. Лав Диас, продукция на Филипините, вдъхновена от разказа на Лев Н.Толстой от 1872 г. „Бог правду видит, да не скоро скажет“.

226-минутната драма разказва за жена, прекарала 30 години в затвора по несправедливо обвинение и започва живота си наново, след като неин близък признава, че е била натопена за престъпление, което не е извършила.

Това е още едно престижно отличие за независимия режисьор, който миналата година се нареди и сред лауреатите на Берлинале с осемчасовия „Приспивна песен за скръбни мистерии“.

Журито с председател Сам Мендес връчи специалната си награда на моделиера Том Форд за поредния му режисьорски опит – трилъра Nocturnal Animals (Нощни животни). Това е втората по важност награда на кинофестивала, който тази година имаше своето 73-то издание.

Виж още: 15 филма със звездно участие във Венеция

Освен Джейк Джиленхол и Майкъл Шанън (вдясно), в романтичния трилър участват Ейми Адамс, Арън Тейлър-Джонсън, Айла Фишър, Лора Лини.

Призът за най-добра женска роля отиде у Ема Стоун за превъплъщението й в начеваща актриса от „В страната Ла-ла-ла“ (La-La Land), който се спряга като ранен фаворит за „Оскар“ и идва у нас на 30-ата Киномания през ноември.

Романтичната музикална драматична комедия е режисирана от Деймиън Шазел („Камшичен удар“).

С „Купа Волпи“ за мъжка роля беше удостоен Оскар Мартинес в El Ciudadano Ilustre, копродукция между Аржентина и Испания.

Биографичната драма за Джаки Кенеди „Джаки“, с Натали Портман в титулната роля, получи наградата за сценарий, дело на Ноа Опънхайм.

Филмът на чилиеца Пабло Лараин е британска продукция, а на премиерата му във Венеция актрисата разкри, че е бременна с второто си дете – в бяла рокля „Диор“, модифицирана за новата й фигура.

Специалната награда на журито взе друг англоезичен филм, The Bad Batch на Ана Лили Амирпур, с топмодела Суки Уотърхаус в заглавната роля.

Паола Беер бе удостоена с приза за най-добра млада актриса, носещ името на Марчело Мастрояни. 21-годишната актриса, родена в Берлин, партнира на Пиер Ниней („Ив Сен Лоран“) в драмата на Франсоа Озон „Франц“, чието действие се развива след Първата световна война.

В програмата „Хоризонти“ имаше и българско участие – в копродукцията „Белгийският крал“ с Нина Николина и Валентин Ганев, които присъстваха на премиерата, но филмът им не се нареди сред лауреатите.