Как да прогоним пролетната умора?

1
Добави коментар
magnit
magnit

Наред с пролетната красота и радостта от събуждаща се природа, идва й пролетната умора, съпътстваща този сезон…

За съжаление телата ни не реагират, като разпукващите се дървета. Голям процент от хората започват да чувстват умора, отпадналост, сънливост, липса не енергия и лошо настроение.

Почувстваме ли тази умора, напълно естествено ни се иска да останем в леглото и да не ставаме с часове. Всъщност добрият сън е един от основните фактори за тонус и настроение. Човешкият организъм има нужда от около 8-9 часа покой. Повече от това обаче всъщност не е препоръчително. Половин ден под завивките няма да ни освежи, а дори напротив – ще разбуди пролетната умора. Оказва се, че продължителното спане е негативен фактор, който подсилва отпадналостта и апатията.

Промени

Промените са основните виновници за липсата на енергия. Разликите в атмосферното налягане и температурите, магнитните бури, внезапното затопляне и замръзване, са причинители на дискомфорт, не само за нашето тяло, но и за ума ни.

Според друга, съвсем нова теория на специалистите, причина за пролетната умора е приливът на кислород. Версията на учените е, че организмът ни не може да се привикне толкова бързо към наличието на повече количество въздух, което започваме да поемаме със затоплянето на времето.

Причината за това е по – застоялия начин на живот, който водим през студените месеци. Тогава се затваряме в домовете си, не проветряваме често помещенията и рядко се разхождаме навън. Обратно на това през пролетта все по- често отваряме прозорците, ходим много повече пеша и по този начин увеличаваме значително съдържанието на кислород в белите си дробове.

Решение

Тази рязка промяна обаче се отразява на организма ни и на начина, по който се чувстваме. Количеството въздух се увеличава и от цъфтенето на пъпките по храстите и дърветата, които интензивно поглъщат въглеродния двуокис. При рязкото спадане на въглеродните показатели в кръвта, съдовете на главния мозък се свиват и не позволяват на човека да размишлява и работи достатъчно съсредоточено. Така настъпва чувството на отпадналост и разсеяност.

Доказано е, че здравият и силен организъм не обича чак толкова много кислород, защото трудно го преработва във въглероден двуокис. Добро решение са разходките сред природата и дихателните упражнения, които обаче е препоръчително и здравословно да се правят през цялата година. Ако се научим да проветряваме дома си дори и в студеното време, това ще помогне на организма ни да не се шокира при сезонните промени.