Ирина Бокова остава кандидатурата на България за шеф на ООН

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Премиерът Борисов потвърди кандидатурата ѝ след серия от спекулации за евентуалната замяна на Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Изявлението на министър-председателя дойде малко след началото на днешното заседание на правителството, след серия от спекулации за евентуалната замяна на Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Това е първата официална позиция на Борисов от началото на казуса, който за броени дни се превърна в скандал на международно ниво.

Виж още: Борисов трябва да разсече „Гордиевия възел“ на българската кандидатура за ООН

В последните дни имаше слухове, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН. Спряганото име за втори кандидат бе нашият еврокомисар Кристалина Георгиева.

Скандалът бе на път да придобие сериозни размери, особено след като бяха намесени Русия и Германия и Европейската народна партия, която щяла да даде тласък на кандидатурата на Георгиева чрез министър-председателите на държави, в които управляват десни партии. 

В неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че германският канцлер Ангела Меркел е лобирала неофициално пред Владимир Путин за смяна на българската кандидатура за ООН в последния момент.

В понеделник обаче говорителят на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер определи твърденията на руската страна като „обективно неверни“.

По-рано през деня кандидатът на Коста Рика – Кристига Фигес се оттегли от конкурса за престижния международен пост.