Идеи за обзавеждане на детска стая

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

За децата всичко е игра и ще се радват, ако детската стая  е забавна. Обзавеждането трябва да съобрази с възрастта и интересите на детето. Обикновено интериора е подчинен на някаква тема – любим приказен или филмов герой на детето. Освен конкретен, любим герой, темата на детската стая може да е и по-обща – спорт, професия, джунгла, космос, море, фентъзи и други.

Цветовата гама се определя от темата, като за предпочитане е да доминират по-спокойните цветове, а по-ярките да са само акцент в стаята. След  като темата е избрана, трябва да се обмисли, къде да присъстват тематичните елементи. Стените дават възможност детската стая да се превърне в приказен декор. Върху тях може да се поставят тематични тапети, стикери или да се апликират и изрисуват любимите, детски герои или сцени от темата. Тавана, пода и вратата също може да се включат към сцената, за да се получи пълна и цялостна картина.

Темата може да присъства в избора на осветителните тела, килима, завесите, спалното бельо. Целта е да се получи вълнуващ, но балансиран вид на детската стая. Мебелите също могат да бъдат специфични и да се вписват в темата на обзавеждането. Леглото може да се превърне в кола, кораб, замък или в каквото е интересно на детето. Децата могат да си играят на всяко място, но за интересите на много деца е важно да има определен кът, където да разположат играчките си.  Това може да е куклен дом, ферма, писти с колички, джунгла, Джурасик парк, тематични конструкции и т.н.

Това специално място е необходимо, за да може детето да прекъсва играта, без да е необходимо да прибира всичко и започва отначало. Игровия кът е като сцена на детски сериал, към който детето се връща отново и отново в него. Мястото трябва да е организирано според спецификата на играта, детето да се чувства уютно и необезпокоявано в своя фантастичен свят.