Фигура от полирезин на Леонид – великия цар на Спарта – 34 см.

4
Добави коментар
SmartShopBg
SmartShopBg

Фигурата от полирезин с височина 34 см. на великия спартански цар и безстрашен воин Леонид е отличен подарък за хора със силен характер, високи амбиции, а също така и за млади мъже, които тепърва започват своя житейски път. Статуетката е изключително красиво допълнение на интериора във Вашия дом и офис.

Размери на фигурката: Височина – 34 см. Широчина – 19 см. Дълбочина – 9 см.

Леонид I е цар на Спарта от 488 до 480 година пр. н. е. Името му е синоним на смел воин и предводител. Загива заедно със своите войски при прохода Термопили, в която битка според старогръцки източници 300 спартанци заедно с няколко хиляди други гърци се отбраняват срещу многократно превъзхождащите ги персийски войски, предвождани от цар Ксеркс I.

 

Първото сражение между перси и гърци е в подножието на теснината Термопили (т. нар. „Горещи порти“) е през август 480 пр.н.е. Там армията на Ксеркс се сблъсква с няколкостотин спартанци и аркадци, предвождани от спартанския цар Леонид I. Гърците удържат за известно време прохода Термопили. Предател от гърците издава на персите, че има една овчарска пътека, по която могат да атакуват в гръб. Цар Леонид вижда, че битката е обречена и изпраща повечето от войниците у дома. Той самият остава да се бие заедно с 300 спартанци и отбранява прохода в продължение на три дни непрестанни боеве до смърт.

Статуетката е чудесен официален или бизнес подарък, а също така и чудесно допълнение към интериора на вашия дом или офис.