Защо някои часовници са по-скъпи от други

2
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Защо някои часовници са по-скъпи от други

Добрият часовник няма универсално определение, преди всичко добрият часовник сам по себе си е привлекателен за купувача си, тъй като всеки потребител има собствени предпочитания. Като цяло механичните часовници са по-скъпи от кварцовите с оглед на по-сложния им механизъм. Но като оставим това настрана, има редица фактори, които определят цената на часовниците.
Факторът вид на механизма е определящ, защото дори и при евтините модели механични часовници механизмът си остава сложен, тъй като съдържа сложни функционални елементи. Икономията при производството на механични часовници на по-ниски цени идва от нефункционалните части. При скъпите часовници, независимо дали са функционални или не на всички части се обръща голямо внимание, а при часовниците от най-висок клас стандартите на производство са изключително високи. Направата на часовниците е изцяло ръчна, всяка част се полира, тества, гравира и т.н.
Факторът материали също играе роля в определяне цената на часовниците. Материалите в изработката на часовници са разнообразни: пластмаса, силикон, неръждаема стомана, други метали като месинг, алуминий, титан и др., метал със златно покритие, злато или други ценни метали и др. Пластмасата и силиконът са най-евтините материали, които най-често се използват за спортни часовници. Неръждаемата стомана е най-използваният материал за часовници, който съчетава качество и издържливост на добра цена. Цената на часовниците със златно покритие много зависи от каратите на златото – 14 карата или 18 карата, както и от дебелината на слоя на покритието, което се измерва в микрони. Най-тънкото златно покритие е 2 микрона, а солидно и плътно се смята 30 или повече микрона. Благородните метали използвани за направа на часовници могат да бъдат злато с различни карати, чисто сребро, а в най-скъпите часовници дори платина.
Видът на стъклото на часовника е друг важен фактор, определящ цената. Най-евтините и масови часовници имат стъкло от плексиглас, който е вид пластмаса. Масово часовниците от среден клас са с минерално стъкло, което е по-здраво и устойчиво на надраскване, съответно и по-скъпо като цена. Часовници със стъкло от сапфир кристал са най-скъпи. Използва се синтетичен сапфир, който е изключително здрав и почти е невъзможно да бъде надраскан. Освен това сапфиреното стъкло придава неотразим блясък на самия часовник.
Последният важен елемент в цената на часовниците е видът на каишката или верижката. С изключение на силиконовата и гумената каишка, останалите видове могат значително да влияят върху цената. Кожените каишки варират от 10 долара до 100 долара за специално обработени кожи или екзотични кожи, като например от крокодил, алигатор и др. Верижките от метал също имат разлика в цената, дали ще бъде от някой основен метал, дали от специално разработен метал като титана например или от благороден метал.
Голямата конкуренция в производството на часовници в световен мащаб създава трайната тенденция за непрестанно подобряване на часовниците, както в дизайна, така и в технологично отношение, за да може дадената марка часовници да спечели вниманието на потребителите, като отговори на техните нужди и очаквания.
www.chasovnici-bg.com

Google