Хилъри Клинтън VS Доналд Тръмп по темата за космоса!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Доналд Тръмп. Credit : Getty Images/Guliver

16 септември 2016 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. На 8 ноември предстоят президентски избори в САЩ – избори, които ще определят политиката на държавата в областта на космонавтиката за години наред. През изминалите два мандата на Обама ние бяхме свидетели на бурни събития. Програмата „Съзвездие“, която предвиждаше завръщане на човек на Луната и строеж на лунна станция, бе спряна, макар че някои елементи като тежкотоварната ракета и кораба „Орион“ бяха запазени. За сметка на това администрацията на Обама поощри развитието на частната космическа индустрия и днес частни фирми превозват товар до „Международната космическа станция“ и обратно, а до няколко години очакваме да започнат да превозват и хора.

Но какво ще се промени в случай че Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп спечели? Какви са техните визии за космическото развитие на САЩ? Ето как  отговарят те на въпроса „Какви ще трябва да бъдат националните цели на Америка за космическите изследвания и наблюденията на Земята от космоса, и какви стъпки ще предприеме вашата администрация, за да ги постигне?“

Хилъри Клинтън: Предизвикателството на президента Кенеди през 1962 година да отидем до Луната в рамките на десетилетие наелектризира нацията, което доведе до дълъг период на американско лидерство в науката и технологиите и подтикна едно поколение на изследователи.

Десетилетия по-късно ние сме изучили Слънцето и всяка една планета в нашата система, картографирали сме повърхността и сме изучили атмосферата на Марс, потвърдили сме наличието на вода на Червената планета, открили сме нови Слънчеви системи с планети, подобни на Земята, картографирали сме разпределението на галактиките във Вселената, наблюдавали сме черни дупки, тъмна материя, тъмна енергия, построили сме програма за мониторинг на озоновия слой и катастрофалното влияние на промените в климата, идентифицирали сме и сме картографирали близкоземни астероиди като първа стъпка да предпазим нашата планета от астероиден сблъсък. „Международната космическа станция“ е най-големият и най-комплексен технологически проект в историята и той е бил ключ към разгадаването на отговора на човешкото тяло към дългите периоди при нулева гравитация. През последните години нови компании се появиха, които обещават иновативни подходи към транспортирането на товар и по-нататък и на хора в космоса. Американците винаги са желаели да мислят мащабно, да поемат рискове, да напредват. Тези опори ще продължат да са в основата на това, което Америка прави в космоса, също както ни определят относно това какво представляваме като човеци.

Като президент моята администрация ще надгражда над този прогрес, ще подтиква иновациите, ще води до напредък на вдъхновяваща, достъпна, постижима космическа инициатива. Ние ще трябва да поддържаме лидерството на нацията в космоса чрез програма, която балансира науката, технологиите и иновациите, запазва нашата сигурност и бъдещето на планетата чрез международно сътрудничество и чрез мониторинг на Земята, ще разширим нашето роботизирано присъствие в Слънчевата система, ще увеличим влиянието на фундаменталните научни изследвания и развитието на другите инвестиции в космическата програма чрез промотирането на по-добра координация между федералните агенции, както и чрез кооперацията с индустрията. Аз ще работя с Конгреса, за да подсигуря лидерството на НАСА, както и финансирането и гъвкавостта, които са нужни, за да работим по нови начини с индустрията, като ще поставим фокус върху изобретенията и внедряването на нови технологии и ефективности, за да има нов бум на финансите чрез създаване на работни места и чрез развитието на американската икономика.

Днес, благодарение на серия от успешни американски роботизирани изследователи, ние знаем повече за Червената планета от всеки друг. Цел на моята администрация е да разширим това познание и да надградим нашите способности, за да стане реалност и пилотираното изучаване на Марс.

Като младо момиче аз бях толкова вдъхновена от американските постижения в космоса, че писах на НАСА, че искам да стана астронавт. Като президент аз ще помогна да вдъхновим следващото поколение американци, и ще направя всичко, което мога, за да имаме най-вълнуващата и най-напредналата космическа програма в света, програма, която посреща най-висшите човешки стремежи в един свят, в който небето вече не е граница.

Доналд Тръмп: Космическите изследвания са дали толкова много на Америка, в това число огромна гордост по отношение на нашия научен и технологичен прогрес. Една силна космическа програма ще окуражи нашите деца да търсят резултати от STEM-образованието и ще допринесе до милиони работни места и трилиони долари инвестиции в нашата държава. Каскадните ефекти на една жизнена космическа програма са легион и могат да имат положителен, конструктивен ефект върху гордостта и посоката на държавата ни. Наблюденията от космоса и изучаването отвъд нашето собствено космическо обкръжение трябва да е приоритет. Ние също ще трябва да търсим глобални партньори, защото космосът не е единствен приоритет за Америка. Цялото човечество извлича ползи от достигането на звездите.

Източник: Sciencedebate

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/