Как се приготвя бяло вино

14
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Бялото вино се получава от бяло или розово грозде с безцветен сок. Захарността на гроздето трябва да бъде 18-20%, а киселините – 6-7гр. на литър. Особеното при приготвянето на бяло вино е, че ферментацията на мъстта протича без чепките, ципите и семките.

След смачкването на гроздето мъстта се отцежда и се налива в съд за сулфитиране. Сулфитирането се извършва, като на 100 литра мъст се прибавят по 15-20гр. калиев метабисулфит. Когато има загнили зърна, когато има загнили зърна, дозата се увеличава до 25-30гр. за 100л. След разбъркване сулфитираната мъст се оставя в покой за 12-16 часа на хладно място. В това време твърдите частици и белтъчните вещества се утаяват на дъното и мъстта се избистря.

Бистрата мъст се прехвърля в бъчва за ферментация, а калта се слага в джибрите. Около  1/4  от обема на съда за ферментация остава празен. След като се постави необходимото количество квас, отворът на бъчвата се покрива с чиста торбичка, напълнена с промит пясък, или се затваря с тампон от сух памук. Когато премине бурната ферментация, бъчвата постепенно се долива с вино, а 25-30 дни по-късно виното се отточва от калта. Задържането на виното продължително време върху калта не е желателно, защото може да доведе до появата на неприятна миризма или вкус. Бистрото вино се налива в чиста, опушена бъчва, която се напълва до горе и се затваря с тапа. Добре е около тапата да се поръси малко калциев метабисулфит на прах за предпазване на виното от инфекция.