Тенденции при часовниците с кожени каишки

2
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Тенденции при часовниците с кожени каишки

Часовниците с изработка и захват от естествена кожена каишка са с голямо минало, но едва в днешно време се обръща значимо внимание и акцент. Масово клиентите предпочитат часовник с кожена каишка, тъй като тези модели придават стил, изисканост и оригиналност за изделието часовник. Кожената каишка по принцип се предлага в най-различни нюанси и цветове, но най-често срещания цвят в каишките е черния. Той е универсален и незадължаващ. Освен цвета на каишките, те имат и различни по широчина размери. Най-често каишката се поставя при аналоговите часовници, но се срещат и варианти на дигитални модели. Часовниците от среден клас притежават каишки от естествена кожа, а при луксозните часовници с цени над 1 000 лева може да се срещнат и каишки от крокодилска или алигаторска кожа. Това са маркови часовници, където самата каишка оскъпява неимоверно много стойността на самия часовник. Дизайна на каишките е предимно изчистен, като за лека красота се слагат нашивки отстрани по каишката. При спортните часовници тези шевове може да бъдат в различен цвят като оранжев, син, бял, червен и др. в зависимост от цвета на циферблата. По-агресивно излъчване и дизайн придават каишките с подложка под корпуса на модела, като най-често те са с капси или шипове по ръбовете. Кожите при дамските модели най-често се изработват в черен цвят. Напоследък тенденцията за през лятото е бялата кожена каишка, която се използва не само при дамските часовници, но и при мъжките. Някои дизайнерски часовникарски компании инкрустират и кристали по самата каишка или щампират различни флорални мотиви по нея.

Употребата на кожена каишка като аксесоар към часовник се използва предимно от мъжката аудитория, затова и дизайна на каишките са в по-смели решения. Размерите на мъжката кожена каишка е от 17 до 38 мм широчина. Най-стандартните каишки са 18, 20 и 22 милиметра, като това са каишки предимно за класически модели часовници. При спортните модели размера се увеличава от 24 и нагоре. През последните години е модерно да се носят масивни и огромни по размери часовници, впоследствие и размерите на каишките евоюлират.

Като цяло кожата е много удобна за носене. Тя е ергономична, лека и придава завършен вид на часовника, но съществуват и някои недостатъци при каишките. Наи-главния проблем е че се налага честата им смяна. При мокрене с вода или при потене на ръката, каишката се захабява, попива вода или под. При съхнене на каишката, тя се вдървява и започва да се нацепва. Това е признак, че каишката е износена и се налага нейната смяна. Понякога при по-продължителна употреба, тя се вмирисва. каишка се отличават с по-голямо удобство при носене.

Google