София Лорен е родена на 20 септември 1943 г. в Рим

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

София Лорен получава Оскар за цялостно творчество

„Трудно ще станете неотразими, ако сте лениви и не вярвате в достойнствата си. Жена, постоянно мислеща за своите недостатъци, оставя и околните да повярват в тях. И обратното – уверената в красотата си, ще убеди в това и другите“. София Лорен

София Лорен е наградена с пет награди Златен глобус и два Оскара – за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г.

Първата главна роля на София Лорен е в режисираната от Пиетро Франсичи филм-опера „Аида” от 1953 година. В тази продукция тя получава одобрението на филмовата критика. След успеха на „Аида” актрисата се снима в екранизациите „Две нощи с Клеопатра“ и „Атила“ с участието на Антъни Куин, който е първият филм на София Лорен, разпространен извън пределите на Италия.

Лорен се превръща в международна звезда след като записва пет филма с американската компания Парамаунт Пикчърс.

През 1960 година София Лорен си партнира с Жан-Пол Белмондо в италианския филм „Чочарка“, режисиран от Виторио Де Сика по романа на Алберто Моравия и получава Оскар за Най-добра главна роля.

Изключителната изразителност на Лорен в този образ впечатляват не само журито на кинофестивала в Кан, което ѝ връчва наградата за най-добра актриса, но и членовете на Американската филмова академия, които ѝ присъждат „Оскар“ за най-добро изпълнение на главна роля. До този момент не е имало друг случай, в който престижното отличие в тази категория да спечели актриса от неанглоезичен филм.

 

Връх в международното признание за забележителния творчески път на София Лорен е на 25 март 1991 година, когато Американската филмова академия ѝ присъжда „Оскар“ за цялостно творчество, като актрисата е обявена за „едно от истинските съкровища на световното кино, чиято кариера, богата със запомнящи се изпълнения, е добавила постоянен блясък в тази форма на изкуството“. Грегъри Пек връчва втория Оскар на София Лорен.

На 4 май 2011 г. звезди от Холивуд се събират, за да почетат София Лорен по случай 50-годишнината от първия ѝ „Оскар“. През 1961 г. Лорен не присъства на церемонията на филмовата академия в САЩ, на която трябва да получи наградата си. На организираното празненство, на което тя присъства със синовете си, заявява:
„ Оскарът промени напълно живота ми. Помогна ми да повярвам в себе си и да дам всичко от себе си като актриса. Нямам думи, с които да опиша чувствата си сега. Трудно е да си представите колко бързо изминаха цели 50 години, откакто получих наградата Оскар“.

 

Повече от половин век София Лорен живее заедно с голямата си любов – италианският кинопродуцент Карло Понти.

Двамата се запознават за първи път през 1950, когато тя е на 15, а той – на 37. Въпреки разликата в годините им, между тях пламва истинска обич и те се женят през 1957. Тъй като Понти има брак с първата си съпруга Джулиана, италианската държава не признава брачния съюз със София Лорен, понеже разводите са забранени по онова време. Понти е решен да се ожени законно за Лорен и през 1965 получава развод от Джулиана във Франция и двамата с Лорен се бракосъчетават в Париж през 1966 година.
Понти става не само неин съпруг, но и постоянен продуцент на филмите, в които участва. Някои от кинопродукциите са „Бокачо 70“, „Брак по италиански“, „Вчера, днес и утре“ и други. Двамата живеят заедно до смъртта му през 2007 година.

 

Информационен портал Е-здравеЙ Звездни рожденици

loading…