Изкупиха ли руснаците българското Черноморие?

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Колко всъщност са руснаците с имоти в България?

Изказането на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, че за да се подобрят отношенията между България и Русия, Русия просто ще купи България, след като така или иначе е купила половината българско Черноморие, предизвика доста бурни реакции у нас. Това изказване обаче също така накара много хора да си зададат въпроса колко точно са имотите у нас, купени от руснаци. 

За последните 20 години над 300 хил. руски граждани са закупили жилище в България, съобщава Би Ти Ви.

Оказва се, че 25% от руснаците с имоти у нас са готови да се преместят за постоянно у нас. Закупените имоти са общо около 500 хил, а сумата на руските инвестиции в недвижимост се оценява на 4-5 млрд. долара.

Корпоративните капиталовложения се оценяват на още 2 млрд. долара за последните 10 години. Имотният бум засегна най-вече Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. 

Виж още: Руският депутат, който поиска да си купи България

В Поморие цял квартал се нарича Малката Русия, където са продадени 5800 апартамента на чужденци, повечето руснаци. В Бургас пък има книжарница само за рускоговорящи.

Руското влияние в България не се измерва само и единствено с закупените имоти. Има много канали за въздействие –  30% от българската икономика остава свързана с Русия.

Виж още: Борисов: България сме от 1300 години и никой не ни е купил

Източник: Би Ти Ви