Княжество Монако ще расте на територия

8
709
Добави коментар
borsi
borsi

Проектът за създаване на квартал в морето започнат през 2000 г., замразен през 2009 г. и рестартиран през 2011 г., вече е в ход, а стойността му е € 842 млн., първоначално за морската инфраструктура, като вероятно ще стигне € 2 млрд. за целия проект. 

Държавата ще бъде разширена с 275 декара на нов полуостров в морето. Основите откъм морето ще бъдат бетонни колони с височина 26 метра, оборудвани с абсорбционни камери и ще служат за да защитят новата територия от морските вълни. Ще се строят направо в морето на специален плаващ док. Преди да бъдат монтирани, ще се маха горния слой пясък за да легнат върху твърда скала, а после пясъкът ще бъде засипан отново. Ще бъде драгиран и транспортиран пясък от Сицилия за създаване на нова земя зад колоните. 

На територията на новата част на княжеството ще бъдат изградени 60 000 м2 жилищна площ, офиси, парк, вътрешно пристанище, крайбрежна улица, обществен паркинг, яхтено пристанище, озеленен парк, японска градина, пешеходни кейове в пристанището и ще бъде разширен Grimaldi Forum. Това ще помогне на Монако да продължава да приема нови жители. От 2012 г., повече от 600 души годишно се заселват в Княжеството. Според един от министрите Монако се нуждае от това разширение, защото високото и подземно строителство, не са достатъчно да компенсират малката площ на държавата, за да отговори на жилищните нужди и необходимото жизнено пространство. В момента Монако е най-гъсто населената страна в света и с най-високите цени на имотите, а за да се запазва облика на княжеството, не се строят толкова високи сгради като в емирствата. Според предварителните планове всичко трябва да е готово през 2025 г. Инвеститор е местното дружество S.A.M. Anse du Portier/Bouygues Travaux Publics Group. Строител ще бъдат френските Bouygues SA (Euronext: EN), чрез компанията си Bouygues Construction. По груба сметка, квадратен метър от новата територия ще струва като строителство и изпълнение по € 7272.72, ако проектът се изпълни за € 2 млрд. Работата трябва да започне през последното тримесечие на 2016 с отстраняването на защитени морски видове – Posidonia Oceanica (водорасло) и Pinna Nobilis (вид средиземноморска мида) – които ще бъдат преместени в близки природни резервати. Специални екрани ще изолират строителната площадка за свеждане до минимум на въздействието върху околната среда. Колоните от бетон ще привлекат и много морски обитатели да се заселят под града. 

Средната цена на м2 на апартамент в по-престижна част на Монако е € 53 888.89 в началото на този месец, а извън престижните райони, цените се движат около € 35 000, така, че в най-лошия случай, продажбата на офисите и апартаментите би покрила разходи по строителство (По € 33333.33 м2 себестойност на апартаментите, ако добавим разходите по изграждане на цялата площ на новата територия). Ипотечния лихвен процент в княжеството е 3.2 %, а наемите са € 5 500 за апартамент с 1 спалня в престижна част и € 3 850 извън центъра. За апартамент от около 80 м2 месечните сметки за ток, вода, парно и за изхвърляне на боклука, са около € 230.