Силно земетресение във Вранча | Temaonline.bg

3
729
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разлюля Вранча, Румъния в 02:11 ч. тази нощ, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Няма информация за пострадали, нито за материални щети. Дълбочината на труса е 94 км, епицентърът – на 7 км от Нережи в окръг Вранча и 153 км северно от столицата Букурещ. Трусът е усетен със средна сила по високите етажи на сградите.

Той бе усетен и в Северна България, най-вече във Варна, Добрич и Севлиево. Най-силно в морската столица труса почувстваха в кв. „Виница“. Обстановката в района е нормална. Няма хора по улиците или напрежение. Няма информация и за материални щети.

По информация от дежурния в Областния съвет по сигурност-Шумен дежурните от общините не са докладвали за щети, не е имало уплаха и паника сред населението. Трусът е усетен около 2,13 часа, бил е с продължителност около 30-40 секунди. Няма обаждания за проблеми и щети в след земетресението в Областния съвет за сигурност в Силистра, информира дежурният служител. Трусът е усетен, но обстановката в областта е спокойна. 

Земен трус с продължителност около 10 секунди е бил  почувстван в Добрич, Плевен, Велико Търново. 

Земетресението са усетили силно и в Молдова, предава РИА Новости. „Земетресението се е случило в 2.11 часа (местно време). В Кишинев силата е била 5,7 по скалата на Рихтер. Трусовете са усетени от всички жители на столицата, тъй като имаше няколко вълни“, подчерта Илиеш.

Вранча се намира на около 280 км от молдовската столица Кишинев. Най-силното земетресение в Молдова е от 7 март 1977 г., което отново е било с епицентър Вранча. Тогава десетки сгради в страната са били разрушени от труса, а в Румъния загиват повече от 1,5 хил. души, припомня агенцията. 

 

 

След земетресението във Вранча вторични трусове се очакват в рамките на месец, но не трябва да притесняват хората, съобщи дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Той подчерта, че е малко вероятно вторичните трусове да бъдат усетени, особено ако са до 5 магнитуда по скалата на Рихтер.