10 чудни мита за кафето – Хулиганката | Всеки гледа към нея. Тя вижда в теб

1
885
Добави коментар
huligankata
huligankata

Кафето е повече от приятен навик

Сутринта е немислима без чаша горещо, ободряващо кафе. Кафето е повече от приятен навик, то е необходимост за един свеж и успешен ден.  Може би за това то трайно е вторият най- продаван продукт след  петрола, но спорът за това дали е вредно или не е вечен. ХУЛИГАНКАТА не се наема да го заклейми или пристрасти към него, но пък е забавно да се изяснят някои митове около тази загадъчна напитка.

От кафето се изтрезнява

Според  изследвания самото смесване на кофеин с алкохол е опасно.  Чашата кафе след алкохол влияе на разсъдъка, тъй като кофеинът създава усещането за бодрост. На човек му се струва, че е изтрезнял, че може да поеме повече алкохол, но всъщност се забавя опиянението. Това от своя страна довежда до по- голямата интоксикация на организма.

Кафето обезводнява организма

Всички сме слушали този мит.  Да, напитките които съдържат кофеин водят до отделянето на урина, но този ефект е незначителен. Нито кафето, нито чая са причина за загубата на голямо количество вода от организма. Дори напротив, предизвиква се прием на допълнително количество вода.

В еспресото има повече кофеин, отколкото в обикновеното

Това изобщо не е вярно.  Докато  чаша еспресо съдържа  30-50 мг  кофеин, то в обикновеното кафе количеството  му е няколко пъти повече.

Кафето спира растежа

Много родители  се боят и не разрешават на тийнейджърите да пият кафе, тъй като смятат, че от кафето те ще останат ниски на ръст. Но за радост на поспаливите тийнове, не е установена никаква връзка между употребата на кафе и развитието на костната система на човека. Частичното намаляване  на абсорбцията на калция, много лесно и бързо се компенсира, като към горчивата напитка се добави  лъжичка мляко.

Кафето причинява зависимост

Към кофеина лесно се привиква, но едва ли това може да се квалифицира като зависимост. Пък и за разлика от наркотиците, кофеинът с нищо не заплашва физическото и психическото здраве на човек. Дори  изведнъж да решите да се откажете от чашата кафе,  то единственият страничен ефект  ще бъде няколкодневно главоболие, което бързо ще отшуми.

Кафето предизвиква безсъница

Времето на действие на кафето е не повече от  3 до 5 часа. Няма как то да ви попречи да заспите, ако го изпиете не по рано от 6 часа преди сън. В много редки случаи може да има някакъв ефект и то върху хора, които са с повишена чувствителност към кофеина.

Препеченото кафе съдържа повече кофеин

По скоро е обратното. Силно препеченото кафе има по- наситен вкус, но продължителната термична обработка  води до разрушаването на кофеина в зърната. Така, че кафето с по тъмен цвят, т.е по- препечените зърна съдържат по- малко кофеин.

Бременните не трябва да пият кафе

Проведени изследвания показват, че чаша кафе не е вредна, както за майката, така и за плода. Но максималната дневна доза не бива да превишава 200 мг.  Само по себе си кафето не може да бъде причина за каквато и да е патология при развитието на детето.

Кафето може да предизвиква рак или други заболявания

Според заключенията на многобройните експерименти и изследвания кофеинът дори защитава човешкия организъм от редица заболявания. Например намалява риска от рак на кожата известен като меланом, рак на гърдата, от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, и много други.

Кафето ускорява метаболизма и предизвиква отслабване

Кофеина е най- употребяваното психоактивно вещество. Приемайки  го с кафето той ни дава прилив на енергия и ускоряване обмяната  на веществата. Но ако често го употребяваме, то организма ни се адаптира към него, след което вече няма влияние  върху метаболизма .

Можем ли да си представим и ден без кафе