Д-р Грегър: Как да се предпазим от болести и да не умрем

1
368
Добави коментар
dilqna
dilqna

В медицинските среди, д-р Майкъл Грегър е известен като неуморния човек, който всеки ден чете и анализира десетки научни студии и всички най-нови изследвания в науката за храненето. С неповторимото си чувство за хумор, оплешивяващият веган доктор ежедневно публикува нови видео клипове в сайта NutritionFacts.org.

Това е огромна работа, която д-р Грегър е решил да поеме на плещите си, тъй като едва ли някой друг би могъл да се захване с нещо толкова мащабно. Още по-голямо впечатление обаче прави факта, че той публикува целия този масив от научна информация напълно безплатно и свободно за всеки.

Защо? Защото за д-р Грегър здравето и правилното хранене са човешко право на всеки, а не привилегия за малцина с медицинско образование и професия. Затова той гледа на поднасянето по лесен за разбиране, достъпен и забавен начин на най-новото от научните среди като общодостъпна обществена услуга.

Кой е д-р Грегър?

Д-р Майкъл Грегър е истински доктор, за разлика от повечето гурута в бизнеса с диетите, отслабването и здравословното хранене. Завършил е медицинския университет Тъфтс и престижния колеж Корнел, а в момента е практикуващ лекар по клинична диетология.

В момента харизматичния доктор е един от най-продаваните автори на “Ню Йорк Таймс” (с книгата си “Как да не умреш”) и пътува по цял свят като лектор по теми свързани с диети, хранене и обществено здраве.

Когато е още дете, неговата баба му казва, че не ѝ остава още много живот. Тя претърпява няколко байпаса и е прикована за инвалидна количка. Състоянието ѝ обаче рязко се подобрява, след като преминава на растително хранене и променя начина си на живот, следвайки програмата на Нейтън Приткин. Така бабата на Майкъл живее още цели 31 години в крепко здраве до 96 годишна възраст. Само след три седмици на нискомазнинна растителна диета бабата става на крака от инвадлидния стол и не след дълго започва да тича по 10 мили на ден. Нейната невероятна трансформация кара Майкъл Грегър да стане доктор и да се занимава с наука за храненето.

Другата повратна точка в неговия живот е 1990 г., когато д-р Дийн Орниш публикува своето изследване Lifestyle Heart Trial, в което показва как сърдечните заболявания могат да бъдат спрени и дори обърнати без нужда от медикаменти и хирургическа намеса. Виждайки това със собствените си очи и как милиони хора умират всяка година поради лоша диета от богати на животински мазнини и протеини храни, д-р Грегър прави превръщането в публично достояние на животоспасяващата информация за силата на растителните храни в мисия на своя живот. По това време Д-р Грегър решава също самия той да премине на режим от цели растителни храни.

В момента Д-р Грегър е веган от повече от 25 години и гордо изпълнява ролята си на директор на отдела за обществено здраве към Хуманното общество на Съединените щати, най-голямата американска неправителствена организация за защита на животните.

NutritionFacts.org – Най-новото в науката за храненето

Д-р Грегър изчита и анализира стотици научни студия всяка седмица, може би повече от всеки друг човек на планетата.

В началото Грегър започва NutritionFacts съвсем сам, но в момента му помага екип от 19 изследователи и около 80 доброволци. Екипът си поставя за цел да намира и сканира абсолютно всяко едно издание от англоезичната научна литература, свързана с науката за хранене. Всяка седмица армията от доброволци на д-р Грегър категоризира около 2000 документа по темите на диететиката и болестите, давайки ги на екипа от изследователи, който ги анализира.

Самият д-р Грегър ги разглежда и изнамира най-важните от тях, откъдето изважда основните точки. Когато види взаимовръзки и важен наратив към опорните точки, д-р Грегър вече има основа да напише статия, направи видео или серия от видео клипове по съответната тема.

Видео клиповете и цялата информация в сайта му са абсолютно безплатни, като проектът разчита само на дарения. Достигайки до милиони хора, дори един на хиляда да дари малка сума, това ще е достатъчно на NutritionFacts да оцелее. Първончалната идея е да репликира модела на Уикипедия, където информацията е напълно свободна, но хората решават да дарят пари, защото я намират за полезна и подкрепяйки ще помогнат тя да достигне и до други хора.

Ключът към успех на д-р Грегър

Както всички останали, д-р Грегър е започнал седейки на стола зад бюрото да чете за опасностите от това да стоиш на стола зад бюрото по цял ден. Сега Д-р Грегър практикува това, което говори — храни се с цели растителни храни от 25 години и има бягаща пътечка, на която чете всички тези тонове научна информация..

Всяка година той прави резюме от “най-доброто” през изминалата година и Топ 10 лист с “най-популярните” видеота на сайта. Популярните теми са много, критика на Палео диетите и ползите от целите растителни храни, изследвания за глутена, витамин B12 и др.

Книгата му “Как да не умреш” (How Not To Die) вече е бестселър в Щатите и в нея Грегър препоръчва да извадим рекламираните отрови от диетата си, след което да преминем все повече на диета от цели растителни храни — много плодове и зеленчуци, бобови храни, диворастящи и тъмни зеленолистни, малини и боровинки, пълнозърнести храни и ленено семе, разбира се с достатъчно физическа активност и хидратация.

“Дневната дузина” от храните, които д-р Грегър препоръчва да ядем всеки ден могат да се намерят в едноименната безплатна апликация за iPhone и Android — Dr. Greger’s Daily Dozen.

Препоръчваме сайта NutritionFacts.org и неговия youtube канал на всички, които се интересуват от храненето и своето здравето.