За първи път: Българка спечели конкурс за пианисти

14
539
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Конкурсът за пианисти в румънската столица донесе историческа победа за България – 23-годишната Виктория Василенко е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието тази година, съобщава БНР.

Сред тримата финалисти тя бе единствената европейка. Конкуренцията включваше Такума Ишии от Япония, който спечели втората награда и Данор Кинтерос от Чили, завършил трети в класирането.

Конкурсът „Джордже Енеску“ 2016 беше в четири специалности: цигулка, виолончело, пиано и композиция. Журито на клавирната категория, водено от Габриел Тачино (Франция), беше съставено от именити пианисти като Дана Боршан (Румъния), Волфганг Манц (Германия), Питър Донохо (Великобритания), Алън Уайс (САЩ), Андрей Писарев (Русия).

В историята на престижното състезание за пианисти са останали имената на победители като Елизабет Леонская, Раду Лупу, Дмитрий Алексеев.

Освен първата награда, която е в размер на 15 000 евро и дава шанс за престижни концертни участия, Виктория Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония „Джордже Енеску“ и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в неделя вечерта в прочутата концертна зала Атенеум в Букурещ.

„Много съм щастлива и горда, че спечелих. Благодаря на всички за подкрепата. Голямата работа сега започва“, написа щастливата победителка в профила си във Фейсбук.

Виктория Василенко е от музикантско семейство, преминала е обучение в НМУ „Любомир Пипков“ – София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова, във Висшето училище „Кралица София“ в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров и в Международната академия за пианисти край езерото Комо в Италия, а в момента е студентка в Нов български университет и ще продължи в престижния музикален колеж „Кралица Елизабет“ в Брюксел, Белгия.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари