Цветовете в интериора на кухнята

1
401
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Цветовете въздействат върху нашата психика, затова е важно да знаем, как да ги използваме умело. Избора на цветове в кухнята въздейства върху настроението, енергията, апетита и дори на усвояването на храната.

В интериора на съвременната кухня няма задължителни цветове. Въпреки свободата да експериментират според вкуса си, собствениците на жилища рядко избират студени и тъмни цветове за кухнята. Ярките присъстват в интериора на кухнята  като акценти. Дизайнерите и домакините предпочитат  топлите цветове и нюанси на естествено дърво, бялото и черното. Много рядко, хора с по-енергични натури  избират червен или оранжев цвят.

Цветовете за стените и тавана на кухнята трябва да са светли, особено при малките кухни. Светлината дава енергия за позитивно приготвяне на храната, така важно за да бъде вкусна и здравословна. Цвета на пода трябва да съответстват на мебелите в кухнята. Някои хора все още избират дървени подове, но като цяло съвременния кухненски под е с теракота в по-тъмни, топли нюанси.

Кухненските шкафове, масата и столовете е добре да са в един стил или поне да си хармонират. При избора на цвят се мисли не само за сетивното му въздействие, но и за по-лесно почистване. Върху твърде светли или тъмни повърхности веднага се забелязват и малки замърсявания.

Не на последно място е избора на цвят за кухненския плот и стената зад него. Добре е той да бъде в контрастен на обзавеждането цвят.

Като правило основните цветове в интериора на кухнята не трябва да са повече от три, и техните нюанси също. Съотношението на светлите цветовете към по-тъмните и ярките акценти трябва да е 6:3:1.

Когато търсите цветови решения за вашата кухня, помислете какво е по-важно: тя да е супер модерна или да е индивидуална и уютна за вашето семейство? Възможно е да се намери баланс между двете, но все пак модата се мени, а семейния уют изгражда традиции за десетилетия и комфорта в нея би трябвало да е на първо място.